Museum zit met handen in het haar over Krim-schatten

Rusland beschuldigt Allard Pierson Museum van kunstroof

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Wie is de eigenaar van het goud uit de Krim? Met die vraag worstelt het Allard Pierson Museum al weken. In de tentoonstelling 'De Krim, Goud en Geheimen van de Zwarte Zee' zijn spectaculaire archeologische vondsten uit de Krim te zien.

Sinds de annexatie van het schiereiland, vorige maand door Rusland, is Nederland verwikkeld in een juridische strijd over de vraag wie de objecten rechtmatig toekomen. Zowel Rusland als Oekraïne maakt aanspraak op de kostbaarheden.

Het Allard Pierson Museum kreeg de objecten in bruikleen van vijf Oekraïense musea: vier op de Krim en één in Kiev. De annexatie van de Krim zette de zaak op scherp. Al wekenlang zijn juristen van het ministerie van buitenlandse zaken bezig met de kwestie wie de rechtmatige eigenaar is van de objecten. Officieel zijn ze eigendom van de staat, maar onder welke staat de Krim nu valt, is onduidelijk geworden. Nederland erkent de annexatie van het schiereiland niet.

De directeur van de Hermitage in Sint Petersburg, Michail Piotrovsky, zei gisteren op een persconferentie dat Russische cultuurexperts de zaak willen voorleggen aan internationale juristen. Hij zei ook dat er nog geen zicht is op een oplossing.

Nog niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit. Het gaat om vondsten gedaan in grafheuvels van de Scythen, een nomadenstam die rond het begin van de jaartelling delen van Rusland en Oekraïne bewoonde.

Als Nederland besluit de objecten terug te geven aan de musea op de Krim, blijft Oekraïne met lege handen achter.

De Russische minister van cultuur zei onlangs dat Nederland zich schuldig maakt aan diefstal als de objecten niet terugkeren naar de Krim. Ook de Russische media staan bol van verwijten aan het adres van Nederland. Verschillende kranten, waaronder de Engelstalige pro-Kremlin-krant Russia Today, beschuldigden Nederland van kunstroof.

De tentoonstelling in het Allard Pierson duurt nog tot 15 juni. De ophef over de Krim heeft het bezoekersaantal flink doen stijgen. Het museum wil de tentoonstelling graag verlengen tot eind augustus, maar doet geen uitspraken zolang de zaak niet is opgelost.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden