Museum voor slavengeschiedenis

Vandaag wordt op Curaçao een Museum voor de Antilliaanse slavenhandel geopend. Het museum, dat drie grote exposities en een prentenkabinet huisvest, is een geschenk van Jacob Gelt Dekker, een rijke 51-jarige Nederlander die op Curaçao woont.

'Kurá Hulanda', Hollands hofje, heet het museum, dat is gevestigd in het oude stadsdeel Otrobanda van Willemstad. Het is een toepasselijke plek, omdat Kurá Hulanda in de slaventijd werd gebruikt als depot, waar de slaven na aankomst op het eiland werden verkocht.

Jacob Gelt Dekker heeft het museum laten bouwen en inrichten, omdat hij ervan overtuigd is dat de mensheid en beschaving in Afrika zijn begonnen. ,,De Europeaan heeft de lokale bevolking in de kolonieën altijd ten onrechte wijsgemaakt dat zij geen geschiedenis hebben. De gevolgen van die doctrine werken nu nog door. De doorsnee Antilliaan doet er alles aan om zo Europees mogelijk te zijn en over te komen. Dat is volstrekt niet nodig. Als mensen anders over hun eigen afkomst gaan denken door mijn museum is dat mooi meegenomen,'' vindt Dekker.

Vier zalen van zijn nieuwe museum zijn ingeruimd voor een tentoonstelling over de migratie van slaven naar de Nieuwe Wereld. Verder wordt er aandacht besteed aan het ontstaan van de mensheid. Een derde expositie toont de rijke geschiedenis van Afrikaanse keizer- en koninkrijken. Het prentenkabinet 'Black by White' laat zien hoe met name in Duitsland en Frankrijk tussen 1850 en 1950 de zwarte mens wordt voorgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden