Museum Twenthe krijgt nog een kans

Cultuurminister Bussemaker zit in haar maag met bezuinigingsplannen van vorige regering

Arnoud Odding, de nieuwe directeur van Rijksmuseum Twenthe, heeft een half jaar na zijn aantreden een overwinning geboekt. Gisteren zegde minister Jet Bussemaker (cultuur) toe de voorgenomen bezuiniging op het museum te willen halveren, mits de lagere overheden de rest van het tekort voor hun rekening nemen.

Bussemaker zei dit toen de complete Kamer haar opriep Museum Twenthe open te houden. Het museum is één van de drie bedreigde Rijksmusea die per 1 januari aanstaande de deuren zouden sluiten. De andere twee zijn Slot Loevestein en Huis Doorn. Ook voor die twee ziet Bussemaker nog toekomst, al geeft ze de instellingen geen extra geld.

Jet Bussemaker is koud een paar weken minister. De plannen die ze uitvoert, zijn voor een groot deel niet haar eigen, maar die van de vorige regering. In haar betoog tegen de Kamer gisteren, toen het ging over de cultuurbegroting van volgend jaar, liet ze duidelijk doorschemeren dat ze het zelf nooit zo bedacht zou hebben. Nu zit zij ermee: drie musea waarvan de collectie en gebouwen behouden moeten blijven, maar waar voor exploitatie geen geld meer is. Terwijl haar idee juist is dat nu al veel te veel kunst in depots opgeborgen is, onzichtbaar voor het publiek.

Voor Huis Doorn en Slot Loevestein bedacht ze dan ook ontsnappingsroutes, al kan ze voor die musea geen extra geld vrijmaken. Slot Loevestein, dat 200.000 euro tekortkomt, moet van Bussemaker aankloppen bij gemeenten en provincie. Het museum had overigens al aangegeven dat het vanwege het tekort niet dicht zou gaan. Huis Doorn is een ander verhaal: dat zou wel moeten sluiten. Maar wanneer de directie van dat museum nou eens een grote expositie plant rond de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, dan kan Bussemaker daar op projectbasis wel subsidie voor geven.

Voor het Metropole Orkest valt in augustus definitief het doek. Na staatssecretaris Dekker van media zegt ook cultuurminister Bussemaker dat er geen geld is voor het orkest. "Ik ben dol op de muziek van het Metropole, maar het is niet anders", zei ze gisteren.

In haar beoordeling van kunst zal Bussemaker zich laten leiden door een nieuw criterium: maatschappelijk nut. De PvdA-bewindsvrouw is onder de indruk van bijvoorbeeld het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat opzettelijk in een volkswijk neerzeeg om een breder publiek te bereiken. Of van kunstenares Christien Meindertsma, die samen met boeren producten van het vergeten gewas vlas ontwerpt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden