Museum op rand van afgrond

Groninger publiekstrekker 'kan geen kant uit' Gemeente wendt bankroet af

Een schuld van meer dan vier miljoen euro bij het Groninger Museum leidt niet alleen tot het verwachte aftreden van directeur Kees van Twist. Ook de halve Raad van Toezicht stapt op. Tevens worden zeven arbeidsplaatsen geschrapt.

Het populaire museum nabij Station Groningen balanceert op de rand van een faillissement. Gisteren werd duidelijk hoe ernstig de situatie is. Naast een schuld van 4,3 miljoen is er een liquiditeitsprobleem van bijna een miljoen, plus een exploitatietekort van zes ton over 2011. De cijfers zijn opgesteld door het Haagse bureau Het Expertise Centrum (HEC) dat alleen nog maar kan constateren dat "het museum geen kant uit kan".

Afgelopen mei rook de gemeente Groningen, belangrijkste subsidiegever en eigenaar van het gebouw, onraad. Van Twist had vanaf zijn vakantiehuis op Ibiza gebeld en gevraagd om een extra miljoen vanwege een duurder uitgevallen verbouwing. Het was aanleiding om twee toezichthouders te sturen. Voormalig Gasunie-topman George Verberg werd vanuit de Raad van Toezicht van het museum overgeheveld, en als zakelijk directeur naast Van Twist gezet. Begin deze maand werd de rol van Van Twist nog verder ingeperkt. Verberg werd algemeen directeur, Van Twist bleef alleen nog artistiek directeur.

Het Groninger Museum blijkt verstrikt in leningen en gaat gebukt onder aflossings- en renteverplichtingen. Cultuurwethouder Ton Schroor van Groningen zei gisteren "geschrokken, geschokt en ontsteld" te zijn door de feiten. Maar het museum dat stad en ommeland jaarlijks veertig miljoen oplevert, mag niet ten onder gaan. De gemeente betaalt de termijnbetaling van februari, 285 duizend euro, direct uit om een faillissement af te wenden.

De gemeente en de provincie hebben maatregelen geëist die variëren van een aangepast tentoonstellingsbeleid tot het afslanken van de organisatie. De zeven arbeidsplaatsen die verdwijnen komen boven de vijf die onlangs al werden weggestreept. Er blijven veertig arbeidsplaatsen over. Het museum gaat op zoek naar een nieuwe directeur.

Veel kritiek was er op de Raad van Toezicht van het museum. Die zou hebben zitten slapen. Dat de helft van de raad (voorzitter Jan Houwert, en de leden Hedy D'Ancona en Ann Demeester) nu ook weg gaat mag gezien worden als een gedeeltelijke schuldbekentenis, erkent George Verberg die algemeen directeur blijft tot er een nieuwe directeur is.

Van Twist (58) was twaalf jaar lang de motor achter het museum. Hij heeft zelf ontslag genomen per 1 januari en krijgt een half jaar salaris mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden