Museum oordeelt vernietigend over 'nieuwe tekeningen' Van Gogh

De tekeningen van Van Gogh, tentoongesteld in Parijs. Beeld AFP
De tekeningen van Van Gogh, tentoongesteld in Parijs.Beeld AFP

Het Van Gogh Museum in Amsterdam oordeelt vernietigend over de bewering dat er mogelijk 65 originele schetsen van Vincent van Gogh zijn opgedoken in de Provence in Zuid-Frankrijk. Zo is de tekentrant 'monotoon, onbeholpen en krachteloos', waardoor de tekeningen niet van de Hollandse schilder zijn.

De Canadese kunsthistoricus Bogomila Welsh-Ovcharov presenteerde de vondst vandaag op een persconferentie in Parijs. Er is drie jaar onderzoek gedaan naar de tekeningen met bekende Van Gogh-motieven als zonnebloemen, hooibergen, cipressen en eiken. Op sommige is de inrichting in Saint-Rémy-de-Provence, waar de kunstenaar verbleef, te herkennen.

Het Van Gogh Museum, wereldwijd het belangrijkste kennisinstituut voor het oeuvre van Van Gogh, kwam vanmiddag naar buiten met een uitgebreide verklaring. Daarin wordt op tal van punten gehakt gemaakt van de bevindingen van Welsh. Het museum was al langere tijd op de hoogte van het tekeningenalbum, dat nu als een verloren schetsboek van Van Gogh uit Arles wordt gepresenteerd.

In 2008 en 2012 hebben deskundigen van het museum al gezegd dat ze niet echt zijn. Ze baseerden hun mening toen op 'kwalitatief hoogstaande' foto's van 56 van de 65 tekeningen. "Na meerdere tekeningen in 2013 ook daadwerkelijk onder ogen te hebben gehad, zijn onze experts niet van mening veranderd", aldus het museum, dat zelf vijhonderd tekeningen en vier schetsboekjes van Van Gogh bezit.

Een man bekijkt de tekeningen van Van Gogh in Parijs, vandaag. Beeld AFP
Een man bekijkt de tekeningen van Van Gogh in Parijs, vandaag.Beeld AFP

Echtheid?
Bogomila Welsh-Ovcharov, de kunsthistorica die de vondst presenteerde, blijft geloven in de echtheid. "Dit kan niemand nadoen."

De experts van het museum hebben gekeken naar de stijl, techniek en onderwerpen van de tekeningen. Daaruit blijkt volgens hen dat er topografische vergissingen zijn gemaakt en dat de maker 'verkleurd tekenwerk' van Van Gogh als voorbeeld heeft genomen.

Ze vinden het ook hoogst 'bevreemdend' dat de tekeningen niets laten zien van de ontwikkelingen die Van Gogh doormaakte in de periode toen hij in Arles en Saint-Rémy doormaakte. In het schetsboek is er geen verschil in stijl tussen de tekeningen uit beide plaatsen, wat erop duidt dat Van Gogh niet de maker is.

Bovendien is de tekentrant 'monotoon, onbeholpen en krachteloos'. Ook missen ze Van Goghs 'karakteristieke raffinement en zijn grote gevoel voor licht-donker tegenstellingen'. De tekeningen zijn gemaakt met een bruine inkt die niet eerder is aangetroffen in tekeningen van Van Gogh. Hij werkte in die tijd met zwarte en paarse inkt, die in de loop der tijd bruin is verkleurd. Maar de tekeningen in het schetsboek zijn niet verkleurd. Het lijkt er volgens het museum op dat de maker bewust streefde naar bruinige effecten.

En dan bevatten meerdere voorstellingen uit het schetsboek ook nog opvallende topografische fouten. De tekeningen van de inrichting in Saint-Rémy kloppen niet met de werkelijkheid. De tekenaar blijkt de situatie ter plekke niet goed te kennen. Zulke ongerijmdheden komen bij Van Gogh niet voor.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden