Museum Naturalis 'zeer teleurgesteld' na uitspraak rechter over bouwstop

Het museum Naturalis onder verbouwing. De rechter geeft Fons Verheijden gelijk en Naturalis moet direct stoppen met de verbouwing.Beeld ANP

Van de rechtbank in Den Haag moet museum Naturalis per direct zijn verbouwing stopzetten. In mei wordt de uitspraak verwacht in een bodemprocedure over het ontwerp, tot die tijd mag er niet verder gebouwd worden aan het museum. Fons Verheijen, de architect van het oorspronkelijke gebouw, had een kort geding aangespannen. De rechter gaf hem gelijk.

Naturalis verbouwt, omdat het meer depotruimte nodig heeft. In het nieuwe ontwerp wordt de huidige tentoonstellingsruimte omgebouwd tot depot. Verheijen vindt dat een verminking van zijn oorspronkelijke ontwerp, dat in 1998 werd opgeleverd.

Dat het museum meer depotruimte nodig had, nadat de collecties van Artis en het Nationaal Herbarium overkwamen, staat voor Verheijen buiten kijf. “Maar in de oorspronkelijke opdracht voor de verbouwing stond dat er depotruimte bijgebouwd zou worden. In plaats daarvan wilden ze de oude expositiezaal ombouwen en een nieuw tentoonstellingsgebouw naast het museum bouwen.” Daardoor zijn de kosten voor de verbouwing veel hoger dan eerder begroot, zegt hij. “Ik kan maar één reden verzinnen waarom ze het toch willen. Het is prestigieuzer.”

Directeur Edwin van Huis van Naturalis is ‘zeer teleurgesteld’ over de uitspraak, staat in een schriftelijke reactie. “Het museum is enorm gegroeid de afgelopen jaren en we hebben geen keus dan te verbouwen om onze bezoekers goed op te kunnen vangen.” Vanwege de verbouwing is Naturalis momenteel gesloten. Alleen Tyrannosaurus Rex Trix, die sinds september vorig jaar in het museum staat, is te bezichtigen. De advocaat van het museum waarschuwde tijdens de zitting dat het museum failliet dreigt te gaan, wanneer de bouw niet voortgezet kan worden. Naturalis overweegt een hoger beroep.

Failliet

Volgens Verheijen is het onzin dat het museum failliet zal gaan omdat de verbouwing is stopgezet. “Naturalis heeft altijd gezegd dat ze zich niets wilden aantrekken van de discussie over het gebouw. Ze wilden mij voor een fait accompli plaatsen, door alles te slopen voordat de rechter zich kon uitspreken.” Volgens Verheijen zou de sloop van de tentoonstellingsruimte vandaag beginnen, de uitspraak kwam dus geen moment te vroeg.

Verheijen hoopt dat het museum met hem in gesprek wil over een oplossing, wat hij naar eigen zeggen al meermaals heeft aangeboden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden