Museum met mozaïeken in Rome open

ROME (AFP, DPA) - Toeristen kunnen deze zomer een beter beeld krijgen van het antieke Rome. Vlakbij het station is het Palazzo Massimo geopend, waarin een rijke collectie fresco's en mozaïeken uit de periode tussen 200 vóór en 400 na Christus is ondergebracht.

Voor de derde keer binnen een jaar opent een Romeins museum na een grondige restauratie zijn poorten. Vorig jaar werd de slepende restauratie afgesloten van de Galleria Borghese met haar unieke collectie standbeelden van Bernini en Canova. Zes maanden later volgde het Palazzo Altemps in het centrum van de stad, dat de collectie beelden van de 17de eeuwse kardinaal Ludovisi herbergt.

De Italiaanse staat verwierf het Palazzo Massimo, waarin tot 1960 het college van de jezuïeten was gehuisvest, in 1981 voor ruim 25 miljoen gulden. De restauratie heeft tientallen miljoenen gulden gekost. In de 33 zalen en acht galerijen zijn behalve fresco's en mozaïeken ook portretten, reliëfs, sarcofagen en een collectie standbeelden ondergebracht. In het souterrain kunnen bezoekers een unieke verzameling munten en edelsmeedkunst bezichtigen.

De modernisering van de musea is vooral te danken aan Walter Veltroni, vice-premier en minister voor het cultureel erfgoed. Sinds de vroegere communist in 1996 in de centrum-linkse regering van premier Romano Prodi kwam, heeft hij zich ten doel gesteld het cultuurbeleid drastisch te vernieuwen. Na de heropening van het Palazzo Massimo staat de modernisering van musea in Bologna, Venetië, Mantua, Napels, Turijn en Florence op het programma. Het zeer populaire Uffizi-museum in Florence krijgt veel meer ruimte om zijn kunstwerken ten toon te stellen.

Veltroni heeft er niet alleen voor gezorgd dat diverse musea weer opengingen, maar wist ook een uitbreiding van de vaak ondoorgrondelijke openingstijden te bereiken. En er is nog veel te doen. Het ministerie van cultuur beheert 3500 musea, die voor het grootste deel ernstig verouderd zijn. Italië heeft bovendien grote problemen om zijn erfgoed te beschermen. In 1996 werden meer dan 31 000 kunstwerken uit musea en kerken gestolen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden