Museum Madrid ruimt plaats in voor Buñuel

MADRID (ANP) - Ooit had Luis Buñuel voorgesteld het befaamde Prado-museum in Madrid in brand te steken. Nu wordt de legendarische filmregisseur zelf geëerd met een permanente tentoonstelling in het Nationale Museum Reina Sofia van de Spaanse hoofdstad.

De nalatenschap van Luis Buñuel, die in 1983 overleed, bestaat uit meer dan 1500 stukken: boeken, brieven, documenten, foto's en schilderijen. Dertig draaiboeken met handgeschreven notities bestrijken nagenoeg Buñuels gehele filmcarrière, van 'Un chien Andalou' uit 1928 tot 'Le charme discret de la bourgeoisie' uit 1972.

De scenario's van 'Un chien Andalou' en 'L'âge d'or' uit 1930, zijn favoriete film, heeft Luis Buñuel nog eigenhandig getypt. Hij noteerde de droombeelden van zijn mede-schrijver, de met hem bevriende beeldend kunstenaar en surrealist Salvador Dalí, voegde de zijne er aan toe, en zette ze om in filmbeelden.

Slechts een deel van de erfenis van Buñuel komt in zaal 12 van het museum terecht. Een deel gaat naar de Nationale Filmotheek, en een ander naar het studentenhuis waar de jonge Buñuel in 1917 zijn intrek nam.

De Spaanse overheid heeft het Buñuel-archief voor 600 000 gulden aangekocht. De erven hadden het graag voor niets aan de Spaanse staat nagelaten, ware het niet dat Buñuels weduwe er financieel slecht voorstond.

Ironisch

In zekere zin is het ironisch dat Luis Buñuel nu als eerste filmer wordt geëerd met een vaste expositie in het museum. In 1932 had hij de befaamde 'paus van het surrealisme', André Breton, nog voorgesteld naar Madrid te komen om het Prado in brand te steken. Op deze wijze wilde hij 'een daad van absoluut surrealisme' stellen. Als brandstof was hij bereid het negatief van 'L'âge d'or' te gebruiken.

Jaren later, toen hij in ballingschap in Mexico was, zei hij hierover: “Als ze me het nu zouden vragen, zou ik zonder erover na te denken mijn negatieven verbranden. Kunst interesseert me niet, alleen mensen.” Als Buñuel zijn visie had doorgezet, was er weinig overgebleven om in het Nationale Museum Reina Sofia in Madrid te exposeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden