Museum en Bibliotheek kopen Couperus-collectie

DEN HAAG (ANP) - Het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek hebben onlangs een unieke verzameling documenten en boeken van en over Louis Couperus aangekocht.

De collectie bevat onder meer ongeveer honderd brieven, foto's, alle luxe-uitgaven van Couperus' werk, vrijwel alle vertalingen en een volledige verzameling van alle handelsedities in alle drukken van zijn werken.

De beide instellingen in Den Haag kochten de collectie, afkomstig van een particuliere verzamelaar, voor 225.000 euro bij het antiquariaat Aioloz in Leiden. Couperus, die leefde van 1863 tot 1923, is bekend van boeken als De stille kracht, De boeken der kleine zielen en De berg van licht.

Waardevolle aanvulling

Het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek noemen de collectie een bijzonder waardevolle aanvulling op hun verzameling. Zo bezit het museum onder meer het handschrift van De boeken der kleine zielen. De handschriften, foto's en opdrachtexemplaren worden in het museum geplaatst, de boeken worden in de bibliotheek ondergebracht.

Vanaf zaterdag 10 juni - het is dan 143 jaar geleden dat Couperus in Den Haag werd geboren - zullen de topstukken uit de nu verworven collectie in de centrale hal van beide instellingen te zien zijn. Daartoe behoren de oudst bekende tekst van de auteur, geschreven toen hij zeventien jaar was, het exemplaar van de eerste druk van Eline Vere en vertalingen van Couperus' werk in onder meer het Kroatisch en het Urdu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden