Museum als eerbetoon aan alle internetpioniers

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De wereld is een museum rijker. Een die op elk moment van de dag gratis te bezoeken is. De naam: The Big Internet Museum. Het museum is, hoe kan het anders, alleen te bezoeken via een website: Biginternetmuseum.com. Het was er de eerste dag meteen druk, meer dan 13.000 mensen namen er een kijkje. "Gelukkig hebben we geen fysiek museum, dan was het er met zoveel bezoekers een beetje té behaaglijk geworden."

Dani Polak, Joep Drummen en Joeri Bakker van het Amsterdamse reclamebureau TBWA\Neboko willen het 'interessantste van het internet documenteren en tentoonstellen'. Het maakt het museum tot een eerbetoon aan alle webpioniers.

De makers hebben zich laten inspireren door een traditioneel museum. Er is een tijdelijke tentoonstelling ¿ momenteel over Flash ¿ en de website is ingedeeld in thema's, oftewel 'vleugels'.

In de 'Meme-vleugel' zijn bekende fenomenen te vinden, zoals de animatie van een dansende banaan, begin deze eeuw een online hit. Zo blijft de geschiedenis van het web ook beschikbaar voor toekomstige generaties, die niet meer weten hoe een modem die verbinding met internet maakt ooit klonk.

Het oudste collectiestuk dateert uit 1969: toen internetpionier Robert Taylor het ARPAnet voor het Pentagon bedacht. Het systeem dat computers met elkaar verbond wordt als de voorloper van internet gezien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden