Museeuw welkome winnaar noodlijdende koers

's-HEERENBERG - Tevreden stelde organisator Evert de Rooij vast dat zijn op zwart zaad zittende wielerkoers in Johan Museeuw de beste winnaar uit de historie van negen Rondes van de Achterhoek had gekregen. De kampioen van Belgie was al even opgetogen. Zij het uiteraard om heel andere redenen.

De gewonnen massasprint was Museeuws eerste heldendaad na het ongeluk dat hem begin september vorig jaar in Spanje overkwam. Tijdens de groepstraining voor het wereldkampioenschap in Benidorm vloog hij in een afdaling tegen de vangrail en brak daarbij een heup. Het incident kwam Museeuw erg ongelegen. Enkele maanden daarvoor had hij dankzij de perfecte belichaming van een boze complottheorie de nationale kampioenstrui veroverd. Dat leverde hem weinig vrienden op. "Als Museeuw sprint, ruik je de remblokjes van Capiot" , luidde daags erop de alleszeggende kop in het Belang van Limburg. De opzichtige deal werd daarentegen niet in het belang van Belgie geacht, reden waarom de nationale wielerbond het tweetal op het matje wilde roepen. Het is er nooit van gekomen. De Tour de France stond voor de deur, en Museeuw had wel iets anders aan zijn hoofd dan beschaamd plaats te nemen op de biechtstoel. Hij maakte het landskampioenschap onmiddellijk te gelde door een lucratief contract bij de Italiaans-Belgische formatie MG/GB te tekenen. "Het is vijgen na Pasen (Vlaams voor mosterd na de maaltijd - red.) om de heren na de Tour nog ter verantwoording te roepen" , redeneerde de BWB in arrenmoede en liet de zaak, waar de hele natie schande van sprak, rusten.

Gisteren kreeg Capiot in de Achterhoek wederom blaren in de handen van het remmen, maar deze keer was het niet om Museeuw een vrijgeleide naar de overwinning te geven. De sprinter uit de ploeg van Priem meende in de bocht voor de finish opzij te zijn gezet door Wilfried Nelissen en reageerde prompt met een dreun in het gezicht van de prijsjager van Peter Post. "In de volgende koers rijd ik je tegen de vlakte" , beloofde Capiot hem ter plekke. Op zijn beurt vond Nelissen dat hij onheus door Capiot was bejegend. "Het was een onsportieve aankomst" , stelde hij vast. "Ik kreeg een kwak van Capiot, waardoor ik naar rechts schoot en kansloos werd voor de overwinning." Ook in dat opzicht kon Evert de Rooij zich geen beter compliment wensen. Wanneer sprinters, niet geremd door enige vorm van beschaving, in de slotkilometer als ware cowboys te keer gaan, moet er wel iets op het spel staan. Zoals een overwinning in het prille begin van het seizoen. Altijd leuk voor later.

Museeuw meende oprecht dat hij er het hardst aan toe was. Sinds de winst in een kermiskoers te Peer, in de dolle criteriumdagen na de Tour de France, stond de Belg droog. De conditie was na het snelle herstel van de heupbreuk optimaal, getuige het aandeel dat hij had geleverd in de twee sprintzeges van zijn ploeggenoot Cipollini in de Ronde van de Middellandse Zee, enkele weken terug. Maar een aan winnen gewende coureur als Museeuw heeft een andere missie te vervullen dan anoniem knechtenwerk uitvoeren.

Tumultueus

MG/GB is een Italiaans-Belgische combinatie - wangedrocht zeggen anderen waarin het Vlaamse element dreigde te vervagen. In de voorjaarsklassiekers van 1992 hield alleen Cipollini de eer een keer hoog. Na een tumultueus verlopen Gent-Wevelgem kreeg de Italiaanse zegekoning de bloemen, omdat de jury de oorspronkelijke winnaar Abdoesjaparow deklasseerde. De man die voor de Vlaamse klassiekers was aangetrokken, Carlo Bomans, kon door een gebroken heup (ook hij) niet aan de hooggestelde verwachtingen beantwoorden. Vandaar dat Noel Demeulenaere, die via een van zijn BV'tjes (ASS, Adviesbureau Sportsponsoring) de financieel verantwoordelijke is voor, op Lotto na, alle Belgische ploegen, Museeuw al in een vroeg stadium wegkocht bij Lotto's ploegleider, Vandenbroucke. Een sprintzege in de Achterhoek was daarom vooral in psychologisch opzicht van grote betekenis. "Het is misschien niet slim om je voor zaterdag (wanneer met de Omloop Het Volk het Belgische wegseizoen begint - red.) in de kijker te rijden, maar het was voor mij belangrijk om te ervaren dat ik nog een massasprint kan winnen" , stelde Museeuw opgelucht vast.

Museeuw is een mooie naam op de palmares van de Nederlandse openingswedstrijd, die praktisch ieder jaar een halve doodstrijd levert om het hoofd boven water te houden. Deze winter leek het echt gebeurd met de openbare training, die zelfs spontaan door Spaanse ploegen (Lotus-Festina en ONCE) werd gevolgd. "Een paar jaar geleden hebben we al eens een opheffingsvergadering belegd" , vertelt Hans Stein, wethouder in 's-Heerenberg en voorzitter van het stichtingsbestuur achter de wedstrijd. Iedere keer lukte het de begroting op het nippertje sluitend te krijgen. Maar eind vorig jaar zagen Stein en De Rooij er echt geen brood meer in. Een aantal potentiele sponsors had zich teruggetrokken, waardoor de stichting met een dreigend tekort van 25 mille kwam te zitten. De profronde van Nederland gooide in de vorm van een garantiekrediet de reddingsboei toe. Door het budget in te krimpen tot anderhalve ton en enkele grote sponsors voor zowel de Ronde van de Achterhoek als de nationale profronde te contracteren, lijkt het voortbestaan van de Nederlandse openingswedstrijd voorlopig verzekerd. Chris Schut, lid van het stichtingsbestuur van de profronde, denkt zelfs aan een verregaande vorm van samenwerking tussen alle Nederlandse wielerwedstrijden, de criteriums uitgezonderd. "Je zou naar Frans voorbeeld een puntenklassement over al die koersen kunnen maken, al ben ik me ervan bewust dat daaraan haken en ogen kleven. In het verleden hebben dergelijke klassementen vaak combinevorming in de hand gewerkt."

Dat laatste ziet ook De Rooij niet zitten. De rest wel. Met drie sponsors zijn inmiddels meerjarige verbintenissen aangegaan, waardoor alvast een ton van de uitgaven gedekt is. De Rooij, hoofdredacteur van een wielertijdschrift, beseft dat het met de naar zijn blad vernoemde Grote Prijs is gedaan, zodra hij een jaar zijn beurt voorbij laat gaan. In dat geval is de vaste dag op de kalender onmiddellijk vergeven. "Om publicitaire redenen willen we hoe dan ook voor 'Het Volk' zitten" , benadrukt hij. De laatste woensdag of donderdag van februari is daarom heilig. "Maar dat betekent wel dat ik voortdurend met van die maagzweergevoelens moet leven. Ik zit ieder jaar in de piepzak over het weer. De vorige week belde een grote sponsor nog in paniek op omdat er sneeuw werd verwacht." Gisterochtend dwarrelden bij de start in 's-Heerenberg inderdaad witte vlokjes naar beneden. Maar zoals in het recente verleden dichte mist en zelfs een Elfstedentocht (1986) de wielerronde niet klein kregen, kon De Rooij ook nu weer opgelucht ademhalen. En hij kreeg een mooie winnaar op de koop toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden