Musea zoeken extra inkomsten met eigen kunstopleidingen

Musea bieden steeds meer cursussen en opleidingen aan. En het gaat allang niet meer alleen om een workshop tekenen of boetseren. Musea concurreren soms rechtstreeks met professionele opleidingsinstituten, blijkt uit een rondgang langs culturele instellingen.

Zo biedt het Van Gogh Museum een jaarcursus van 1500 euro voor 'jonge professionals' om te leren hoe je een tentoonstelling inricht. Het Rijksmuseum biedt een jaarcursus tekenen en schilderen voor 775 euro aan, waarin 'net als op een echte academie' tekenen en schilderen in alle facetten wordt onderzocht.

Volgens de Museumvereniging is de trend al enige tijd gaande. "Musea willen hun aanbod verbreden. Zo kunnen ze nieuw publiek aan zich binden, kennis delen en de inkomsten vergroten", zegt woordvoerder Jorn Matena. Het laatste is van belang nu er is gekort op subsidies.

Met deze trend begeven musea zich op het terrein van bestaande kunstopleidingen. Bij het Foam, dat cursussen straatfotografie, portretfotografie, algemene fotografie en fotografie voor kinderen aanbiedt, kunnen ze zich voorstellen dat ze hele studies gaan aanbieden. Lisa Kleeven, hoofd educatie: "Sommige scholen en musea werken al intensief samen. Het vergt een andere organisatie, maar de mogelijkheden zijn er."

De Wackers Academie in Amsterdam, die onder meer een vijfjarige professionele opleiding tekenen en schilderen aanbiedt, heeft last van de concurrentie. Directeur Luk van Driessche ziet de aantallen studenten sterk teruglopen en stelt vraagtekens bij de kwaliteit van de opleidingen in de musea. "Leraren daar hebben veel minder expertise. De musea bieden de cursisten bovendien weinig-leerzame pretpakketten aan."

Andere kunstopleidingen voelen zich nog niet zo bedreigd. Teus Eenkhoorn, directeur van de Reinwardt Academie die hbo-studenten opleidt voor een baan in de museumwereld, beschouwt de museumactiviteiten vooralsnog meer als bijscholing dan als scholing. Docenten van hem freelancen bij de musea. "Het is een logische ontwikkeling na het snoeien in subsidie." Ook de Gerrit Rietveldacademie heeft nog geen last van de museumcursussen. "De vergelijking tussen deze cursussen en echte opleidingen is nog ver te zoeken. Willen ze zich met ons kunnen meten, dan moet een opleiding eerst geaccrediteerd en erkend worden."

De Verdieping 12|13

Op tekenles in het museum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden