Musea trekken in 1999 meer publiek dan verwacht

De musea Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Groninger Museum en het Noordbrabants Museum in Tilburg hebben het afgelopen jaar meer bezoekers aangetrokken dan verwacht. De stijging is te danken aan specifieke tentoonstellingen. Het Stedelijk Museum in Amsterdam trok juist minder belangstellenden.

Ruim 137000 mensen bezochten in 1999 Boijmans Van Beuningen, hoewel het museum voor de helft dicht was wegens een grote verbouwing en nieuwbouw. Gerekend was op 120000 mensen. De tentoonstelling 'Hollands Classicisme, het andere gezicht van de Gouden Eeuw' was de topper met 50000 bezoekers. De expositie is verlengd tot 17 januari.

Ook in 2000 staat het museum voor een groot deel in de steigers en zijn er minder tentoonstellingen dan anders. Van juni tot september is het museum nog beperkt geopend om in september de deuren tijdelijk helemaal te sluiten wegens herinrichting van het oude en nieuwe gedeelte. Boijmans heropent in april 2001, wanneer Rotterdam samen met het Portugese Porto culturele hoofdstad van Europa is.

Het Groninger Museum trok dankzij het succes van de tentoonstellingen 'Haks was here!' en 'Jozef Israels - Meester van het Sentiment' in de tweede helft van 1999 een groot aantal bezoekers. In totaal hebben in 1999 ruim 195000 mensen het museum bezocht. Daarmee behoort het Groninger Museum tot de 5 meest bezochte kunstmusea van Nederland. Het museum is ook virtueel goed bezocht. Met ruim 50000 bezoekers trok de website 15000 bezoekers meer dan in 1998.

Ook het bezoekersaantal van het Noordbrabants Museum is in 1999 flink gestegen. Het museum heeft het jaar 1999 afgesloten met een bezoekersaantal van bijna 77000. Dit betekent een stijging van bijna 10000 bezoekers ten opzichte van 1998. Het toegenomen aantal activiteiten en de tentoonstelling 'Bloeiende Symbolen', over de bloemschilderkunst in het fin de siècle, waren oorzaak van de grotere belangstelling.

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft het recordaantal van 40000 bezoekers gehaald. Dat waren er 13000 meer dan vorig jaar. Het museum, annex Kinderboekenmuseum, dankt de stijging aan publieksacties, zoals die in samenwerking met de spoorwegen, en speciaal aan de succesvolle expositie 'En de groeten van Jacques Vriens'. Tien jaar geleden trok het museum nog zo'n 7000 bezoekers per jaar. In schril contrast met deze stijgende bezoekersaantallen staat het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1998 kwamen er 465000 mensen, dat is 65000 mensen minder dan het jaar ervoor. Hoewel het in musea meestal heerlijk koel is, wijt het Stedelijk het lagere bezoekersaantal aan de hete zomer. Toch is het museum niet ontevreden. De expositieruimte voor jonge kunstenaars, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in de binnenstad, trok met zeven tentoonstellingen 12000 bezoekers.

In 2000 brengt het Stedelijk tentoonstellingen van onder meer Han Schuil, Arnulf Rainer en Franse affiches 1890 - 2000. Ook staat een samenwerking met de VPRO in het kader van het project 'Van de schoonheid en de troost' op het programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden