Musea op woensdag gratis

door Cees van der Laan en Lex Oomkes

Rijksmusea moeten wekelijks op woensdagmiddag en één keer in de maand op zondag gratis toegankelijk zijn voor publiek. Dit voorstel dient een kamermeerderheid van PvdA, VVD en de SP maandag in bij de behandeling van de cultuurbegroting.

„Ons voorstel is een tegemoetkoming aan het kabinet dat gratis musea niet zit zitten. We denken ook dat de musea zelf hier minder problemen mee hebben”, zegt PvdA-kamerlid John Leerdam. Samen met de Kamerleden Annette Nijs (VVD) en Fenna Vergeer (SP) zal hij met de wetswijziging komen.

Een halfjaar geleden nam de Tweede Kamer een motie aan van de drie kamerleden om musea gratis toegankelijk te maken. De toenmalige staatssecretaris Medy van der Laan was vanwege de kosten mordicus tegen, net als het CDA en D66. Ook de musea voelden er niet veel voor.

„Wij denken met ons voorstel tegemoet te komen aan de bezwaren. Dit plan kost aanzienlijk minder, zo’n twee à drie miljoen euro,” stelt Leerdam.

Met een wekelijkse gratis woensdagmiddag, als veel scholieren vrij van school zijn, denken de drie fracties vooral kinderen en ouders te stimuleren naar het museum te gaan. Leerdam: „Veel ouders zijn vanwege de woensdagmiddag al vrij. Musea en scholen kunnen erop inspelen met het ontwikkelen en verstrekken van lespakketten.”

Leerdam benadrukt dat het de bedoeling blijft dat musea op termijn helemaal gratis worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden