Update

Murdoch onder grote druk door afluisterschandaal

Rupert Murdoch leest News of the World terwijl hij naar het hoofdkwartier van die krant in Londen wordt gereden. Beeld reuters
Rupert Murdoch leest News of the World terwijl hij naar het hoofdkwartier van die krant in Londen wordt gereden.Beeld reuters

De mediamagnaat Rupert Murdoch is vanmiddag in Londen aangekomen om de crisis rond zijn kranten te bezweren. De Australische topman van een van de machtigste mediaconglomeraten op aarde, komt steeds verder onder druk te staan in verband met het afluisterschandaal in Groot-Brittannië.

ANP/Redactie

In de ochtend verscheen de 8674e en laatste editie van het boulevardblad News of The World, de spil in het afluisterschandaal. Murdoch besloot de krant te sluiten in verband met de afluisterpraktijken.

De krant had een miljoenenpubliek, dat iedere zondag smulde van de vele publicaties over schandalen en seksuele escapades van bekende Britten. Deze primeurs kwamen de laatste jaren vaak tot stand via illegale afluisterpraktijken.

Zondag werd bekend dat de Britse politie Rebekah Brooks, directievoorzitter van de uitgever van News of the World en tussen 2000 en 2003 hoofdredacteur van de krant, wil verhoren over haar mogelijke betrokkenheid bij de criminele gang van zaken bij de krant.

Het afluisterschandaal wordt door andere Britse media al vergeleken met Watergate. Dat schandaal leidde in augustus 1974 tot het aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon. De Republikein legde zijn functie neer in verband met de inbraak in juni 1972 in het Watergate-gebouw, dat destijds het hoofdkwartier was van de Democraten, en wegens afluisterpraktijken.

News of the World was onderdeel van het Britse mediabedrijf News International, dat op zijn beurt eigendom is van Murdochs News Corporation, na Walt Disney het grootste mediaconglomeraat op aarde. De Australiër heeft een zeer machtige positie in Groot-Brittannië. Hij is onder meer eigenaar van The Sun, een ander populair schandaalblad, en van de kwaliteitskrant The Times. In het verleden deden politici als Margaret Thatcher, Tony Blair en meer recent premier David Cameron veel moeite om zich te verzekeren van de steun van Murdoch in de strijd om het premierschap.

Cameron ligt zwaar onder vuur van de oppositionele Labourpartij en van media vanwege de warme relatie die hij onderhoudt met Brooks. Oppositieleider Ed Milliband van Labour heeft Brooks opgeroepen haar functie neer te leggen. Hij wil ook dat Murdoch afziet van zijn inmiddels zeer omstreden plan om alle aandelen van het mediaconcern BSkyB (onder meer bekend van de nieuwszender Sky News) in handen te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden