Muntmeester zet Maastrichtse Sint Servaasbrug op de euro

De Sint Servaasbrug, een 13e eeuwse stenen boogbrug over de rivier de Maas Beeld anp
De Sint Servaasbrug, een 13e eeuwse stenen boogbrug over de rivier de MaasBeeld anp

Nieuwe Nederlandse euro's dragen vanaf vandaag een nieuw muntmeesterteken. De Maastrichtse Sint Servaasbrug vervangt de koers zettende zeilen met ster, die sinds 2015 links naast het jaartal op de euromunten uit Nederland staan.

Lidwien Dobber

Het nieuwe teken is de keuze van Stephan Satijn, wethouder economische zaken in Venlo en sinds september muntmeester, ofwel directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt. Satijn komt uit Maastricht, noemt zichzelf een bruggenbouwer en verwijst met de Sint Servaasbrug ook naar het Verdrag van Maastricht. Daarin besloten de Europese regeringsleiders in 1992 tot de oprichting van de Europese Monetaire Unie. En tien jaar later bracht die de euro voort.

De zeilen, aanvankelijk zonder ster, die de euro sinds 2003 sieren, zijn bedacht door muntmeester Maarten Brouwer. Hij was gepassioneerd zeiler, zei hij destijds, en de zeilen vond hij een mooie metafoor voor de fase waarin zijn bedrijf zich toen bevond. Tussen Brouwer en Satijn zitten nog twee muntmeesters, maar die namen slechts waar en verzonnen daarom geen nieuw teken, maar voerden dat van hun voorganger, aangevuld met een ster.

Met uitzondering van de jaren van de Duitse bezetting staat er sinds eind achttiende eeuw een muntmeesterteken op de Nederlandse munt. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren dat de vis, de haan, hamer met aanbeeld, pijl en boog en de vruchtdragende wijnrank. Al dan niet met ster, want ook in die periode waren er interimmers .

Rechts van het jaartal staat een blijver, de mercuriusstaf: het merkteken van de Koninklijke Nederlandse Munt zelf én een verwijzing naar de Romeinse god van de handel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden