Munsterman laat Twente schulden en schandvlek na

FC Twente werd gisteren zwaar gestraft, met drie punten in mindering, voor financieel wanbeleid ¿ een unieke sanctie in de eredivisie. De club werd opgeblazen door zijn voorzitter, Joop Munsterman, en was daarmee niet de eerste.

Joop Munsterman, de binnenkort scheidende voorzitter van FC Twente, is er zo een van het klassieke droomverhaal: van waarschijnlijk ook ooit krantenjongen, maar in elk geval schoonmaker bij de regionale krant Tubantia tot miljonair en topman van het krantenconcern Wegener. Hij laat zijn club achter met de schandvlek van de drie punten in mindering, die de KNVB gisteren oplegde.

FC Twente was bijna failliet, toen Munsterman er in 2004 voorzitter werd, en is dat nu in feite weer. Er liggen jaren tussen van groei dan wel voorgespiegelde groei, moeilijk te vatten soms al in tijden waarin de crisis alom toesloeg - uiteraard ook in het voetbal. FC Twente had er geen last van, zo werd in het oosten volgehouden. Relatief grote spelers streken neer in de provincie, de salarissen stegen en in 2010 werd FC Twente zelfs kampioen.

Het was, zoals dat in dergelijke verhalen dan gauw heet, de kroon op het levenswerk van Joop Munsterman. In Twente werd hij op handen gedragen, als de man die het ongekende succes had geregisseerd én die de club met tal van maatschappelijke projecten nog dieper in de toch al intens meelevende regio had doen wortelen.

Cynisch kan nu worden gesteld dat het zonder meer goede werk 'in de straat' de aandacht kon afleiden van riskante financiële manoeuvres achter de schermen.

Mei vorig jaar werd FC Twente door de KNVB onder curatele gesteld. Een hypotheekschuld van circa 35 miljoen euro drukt al langer als een molensteen op de club, na een ambitieuze verbouwing van het stadion in 2008 en een tweede uitbreiding in 2011.

Dat FC Twente vorig jaar banden aanging met de investeringsmaatschappij Doyen, was ook een teken van financiële beklemming. Dergelijke maatschappijen beheren een deel van de transferrechten van hun voetballers. Bij transfers vloeit een fiks percentage naar de investeerders.

Als FC Twente straks zijn duurste speler, spits Castaignos, mocht verkopen, dient ongeveer de helft van de transfersom naar Doyen te worden doorgesluisd. Zo heeft de tot verkopen gedwongen club nog enkele spelers in huis voor wie bepaald niet het volle pond in de clubkas terecht zal komen.

Het is veelzeggend dat FC Twente er zo aan toe is, nadat vóór dit seizoen nog drie spelers werden verkocht, voor in totaal 30 miljoen euro. Parallellen dringen zich op met Nederlandse clubs waarbij ogenschijnlijke weldoeners hun dromen uiteindelijk uiteen zagen spatten.

Eind jaren negentig werd Vitesse naar de rand van de afgrond gedreven door de in zijn clubliefde meegesleepte voorzitter Karel Aalbers. Sprekender nog is de overeenkomst met de piek en financiële neergang van AZ, vóór FC Twente in 2009 de sprookjesachtige kampioen.

In Alkmaar had oud-bankier Dirk Scheringa AZ uit het slop getrokken en er gaandeweg onverantwoord veel geld aan gespendeerd, volgens het klassieke patroon: de gevierde clubredder en -leider verliest in de roes van het succes het zicht op de reële verhoudingen en blaast de provincieclub op.

Ook Joop Munsterman stak uiteindelijk - en wie weet, al wel eerder - eigen geld in FC Twente door de aankoop van de Chileense speler Gutiérrez mede te financieren.

Eind vorig jaar trad Munsterman al terug als directeur. Daarmee werd een einde gemaakt aan de kromme situatie waarin hij, ook voorzitter van de raad van commissarissen, feitelijk zichzelf controleerde - krom, maar niet uitzonderlijk bij kunstmatig opgepompte clubs.

Het bleek onder aanzwellende geluiden over financiële malheur in Enschede de voorbode van Munstermans definitieve aftocht. In januari kondigde hij aan na dit seizoen op te stappen - hij kon niet anders, werd toen al voorvoeld.

Beroofd van zijn luchtkasteel kan Joop Munsterman slechts hopen op de clementie waarmee alleen verstokte fans Karel Aalbers en Dirk Scheringa konden vergeven, als de mannen die hun club toch iets moois brachten. Met de kanttekening dat de neiging ertoe in Twente, juist door de felle(re) beleving daar, wel eens minder kan zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden