München is angstig maar ook nuchter

Mensen leggen bloemen in München na de aanslag bij het Olympische Einkaufzentrum, waarbij vrijdagavond negen slachtoffers vielen. Beeld AFP

Twee agenten staan achter een afzetlint. Ze houden nieuwsgierigen en omwonenden tegen die het straatje in willen lopen dat naar de achteruitgang van MacDonalds leidt. Op die plek begon een 18-jarige jongen vrijdag vlak voor zessen om zich heen te schieten en maakte hij negen dodelijke, voornamelijk jonge slachtoffers en 27 gewonden.

Zaid Dildar (33) blijft met zijn 3-jarige zoontje even staan om een praatje te maken met de agenten. Dat doet hij omdat het jongetje ineens bang is geworden voor politie. "Hij moet steeds huilen als hij ze ziet. Tot gisteravond was de politie nog zijn vriend."

De Irakees was vrijdagavond met zijn familie in een groentewinkel vlak achter MacDonalds en het Olympische Einkaufzentrum, waar de dader ook slachtoffers maakte. "We hoorden de schoten", vertelt Dildar. "Ik heb mijn vrouw en kinderen bij de arm genomen en we zijn naar huis gerend."

Dat huis bevindt zich in een flat in een straat parallel aan de plaats delict. Toen hij 's avonds even met zijn vrouw wilde uitblazen op zijn balkon werd hij door agenten verzocht naar binnen te gaan. Te gevaarlijk. Het winkelcentrum, laag, tikje verouderd en in de volksmond OEZ genoemd, staat in een eenvoudige wijk met eengezinswoningen en sociale huurflats. "Een goede plek in München", zegt Dildar: "Rustig en centraal." Niet een buurt waar je vuurwapengeweld verwacht. "Dat was ik juist ontvlucht toen ik in 2007 uit Irak kwam."

Oktoberfest
Terwijl Dildar de angst voor schoten en politie bij zijn zoontje probeert weg te nemen, komt Magdalena Dreßler met haar fiets de hoek om gewandeld. De vijftienjarige heeft met vriendin Anna Keller (14) haar fiets opgehaald die ze voor het winkelcentrum had laten staan. "Ja, ik was gisteren in OEZ", vertelt ze. "Om kleding te kopen." Tot een verkoopster schreeuwde dat ze de winkel uit moesten. "Ik dacht eerst dat er brand was. Maar toen we naar buiten liepen, hoorde ik schoten."

Dreßler nam een omweg naar huis, alwaar ze het nieuws van de aanslag aan haar ouders vertelde. Vooralsnog kent ze geen van de slachtoffers. En bang is ze niet. "Voor het Oktoberfest vorig jaar had ik wel eens over de mogelijkheid van een aanslag gedacht." Maar uit angst thuisblijven is geen optie. "Ik laat me hier niet door afschrikken. Het is officieel een 'Amoklauf' (de term die Duitsers gebruiken voor een schietpartij zonder politiek motief, red.), dus ik heb er vertrouwen in dat het niet nog eens gebeurt", zegt ze wijs.

Ook Annemarie Huber (69), die bij de bloemenzee naast het winkelcentrum staat te kijken, laat zich niet afschrikken door de aanslag. "Het is een psychopaat." Als terreurorganisatie IS erachter had gezeten, was ze echt bang geweest. Huber komt bijna elke dag in het winkelcentrum voor een boodschapje. "Maandag ga ik weer", verklaart ze. "Ook al is dat met iets meer angst in mijn lijf."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden