Mummie van een meisje

Hippe Schotse veehouder schrijft griezelig boek

Zelden zo'n geruststellende foto op de achterkant van een thriller gezien. Een hipster-achtige man omringd door wat schapen kijkt ons vriendelijk aan. De Schotse auteur James Oswald fokt namelijk schapen en koeien. Tussendoor schrijft hij thrillers en horrorverhalen. En daarbij spaart hij de lezer niet.

In Edinburgh, waar 'Natuurlijke oorzaken' zich afspeelt, worden vooraanstaande oudere mannen een voor een op gruwelijke wijze vermoord. Hun lichamen zijn opengesneden, stukjes van de organen zijn in hun monden gestopt of liggen op de vloer. Inspecteur McLean, die de zaak onderzoekt, stapt er bijna middenin.

Je verwacht dat MacLean hevig geïntrigeerd zou raken door deze zaak, maar in plaats daarvan vraagt een andere zaak zijn aandacht. In een verzegelde kamer van een oud huis wordt namelijk het gemummificeerde lijk van een jong meisje gevonden. Ze is ruim zestig jaar geleden gemarteld, verkracht en aan de grond vastgespijkerd. In dichtgemetselde nissen in de muur zijn organen van het meisje verborgen. Er liggen briefjes naast met wonderlijke woorden erop: Wombat, Toots, Professor. De zaak laat McLean niet meer los.

McLean is een sombere inspecteur, maar niet van het soort dat je veel in Scandinavische thrillers aantreft. De Schot laat zich nog regelmatig naar de kroeg slepen door studievrienden en heeft daar zowaar plezier. Terwijl hij toch ook worstelt met zijn verleden en de dood van zijn grootmoeder, en tegelijkertijd de ene na de andere oudere heer in Edinburgh wordt vermoord en de zaak van het vastgespijkerde meisje ook al niet opschiet.

De heren hebben iets met dat meisje te maken, maar het verband kan pas worden gelegd als het fraaie stucwerk in de kelder onderzocht is. Want notabelen kunnen misschien meisjes laten verdwijnen, ronde wanden stuken kunnen ze niet. Wie heeft dat dan wel gedaan?

De plot van 'Natuurlijke oorzaken' zit ingenieus in elkaar. De mannen worden bijna allemaal op dezelfde manier omgebracht. Dat lijkt dus het werk van een wraakzuchtige seriemoordenaar. Maar al snel blijkt het om verschillende daders te gaan die niets met elkaar gemeen hebben. In tussenhoofdstukjes krijgen we inzicht in hun waanzinnige gedachtengang. En dat zet weer aan het denken over de achterkant van het boek. De schrijver tussen zijn schapen die er zo lief uitzien, maar ook een donker geheim mee kunnen dragen.

Oswald gaf dit eerste boek over inspecteur McLean aanvankelijk digitaal in eigen beheer uit. Terecht is het een internationale bestseller geworden.

James Oswald: Natuurlijke oorzaken (Natural Causes) Vert. Henk Pringels. Lannoo; 392 blz. euro 19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden