Multitasker overschat zichzelf zwaar

(\N) Beeld
(\N)

Bellen, televisie kijken en ondertussen je e-mail checken. De multitasker denkt het allemaal tegelijk te kunnen. Maar onderzoekers Eyal Ophir, Clifford Nass en Anthony Wagner van de Amerikaanse universiteit van Stanford beweren het tegenovergestelde: 'Multitaskers bakken er niets van', luidt hun conclusie.

Van onze internetredactie

In eerste instantie lijkt het efficiënt om alles tegelijkertijd te doen. Maar volgens het onderzoek scoren mensen die één ding tegelijk doen veel beter.

Volgens professor Clifford Nass van de Stanford University , heeft het alles te maken met concentratie. Multitaskers worden volgens hem constant afgeleid.

Wetenschappers hebben allang voorspeld dat het voor een mens onmogelijk is om tegelijkertijd meerdere stromen van informatie op te nemen. De hersenen kunnen het simpelweg niet aan. Veel onderzoekers gingen er echter vanuit dat multitaskers een speciale gave zouden hebben om meerdere dingen tegelijkertijd te kunnen doen.

Nass en zijn collega's onderzochten om die reden waar multitaskers dan precies beter in zouden zijn. "We vonden niets", concluderen zij in een interview.

Doordat multitaskers zich op alles tegelijkertijd proberen te concentreren, kunnen ze irrelevante informatie niet negeren. Lichte multitaskers daarentegen, kunnen dit wel doordat ze zich op één ding concentreren.

Ook bleek uit het onderzoek dat multitaskers een slechter geheugen hebben dan lichte multitaskers en kunnen zij informatie niet uit elkaar houden.

]]>

Doordat multitaskers zich op alles tegelijk proberen te concentreren, kunnen ze irrelevante informatie niet negeren. (You Tube) Beeld
Doordat multitaskers zich op alles tegelijk proberen te concentreren, kunnen ze irrelevante informatie niet negeren. (You Tube)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden