Multinationals en Mark Rutte gaan in relatietherapie - op het Catshuis

Jeroen van der Veer, nu van Philips, voorheen van Shell, arriveert bij het Catshuis. Beeld ANP

Twee glanzende zwarte busjes rijden rond drie uur de oprijlaan naar het Catshuis op. De passagiers: vijftien toplieden uit het Nederlandse bedrijfsleven. Doel van het bezoek aan de minister-president: pogen de verkilde relatie met de politiek op te warmen.

De ontmoeting komt nog geen week nadat de Britse aandeelhouders van Unilever de plannen om de dividendbelasting af te schaffen de nekslag gaven. De geplande verhuizing van het Unilever-hoofdkantoor naar Rotterdam gaat niet door, waarop het kabinet de zo vurig verdedigde afschaffing opgaf voor een ‘heroverweging’.

Toch was het gesprek al eerder gepland, op verzoek van het bedrijfsleven, wist het Financieele Dagblad te melden. Op de officiële agenda staat het Nederlandse vestigingsklimaat, maar er zullen hier en daar ook plooien zijn glad gestreken. Het loopt al een tijdje niet lekker tussen de top van de grote beursgenoteerde concerns en het Binnenhof. Een reeks van gebeurtenissen, onder meer de witwasaffaire bij ING, zette de verhouding onder druk.

De oppositie is argwanend over de aard van de ontmoeting op deze prestigieuze plek. Het kabinet is deze week ook druk met het verdelen van de 1,9 miljard euro die vrijkomt nu de dividendtaks blijft. Lagere belastingen voor het bedrijfsleven liggen voor de hand. Maandag wordt de uitkomst van deze onderhandelingen vermoedelijk bekend. Bedrijven als Shell en zelfs Unilever hebben gezegd nog steeds voorstander te zijn van afschaffing. Een hernieuwde lobby is daarom geen gekke gedachte.

Kraken en piepen

GroenLinks-leider Jesse Klaver riep de premier en de topmannen op na afloop op ook even langs te komen bij de Tweede Kamer. "Het is belangrijk dat dit keer voor het parlement duidelijk is wie welke plannen insteekt bij de premier", aldus Klaver. Alleen bewindslieden hebben overigens de plicht rekenschap af te leggen aan de Kamer. Maar de coalitie wil pas debatteren met de premier als de heroverwogen plannen er liggen. SP-leider Lilian Marijnissen twitterde: “Een debat deze week met de volksvertegenwoordiging over het #dividenddebacle heeft Rutte geen zin in. Maar voor multinationals staat de deur van het torentje altijd open.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW kan zich voorstellen dat mensen vragen hebben over de invloed van multinationals op de politiek. Maar de samenleving zou volgens VNO-NCW ook oog moeten houden voor het belang van de grote bedrijven voor onder meer werkgelegenheid. “In Groot-Brittannië stonden de vakbonden te juichen toen Unilever aangaf te blijven”, aldus woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Hij noemt het Catshuisgesprek ‘op zich niet onbegrijpelijk’. “Bewindslieden steken voortdurend hun licht op bij bedrijven." 

Toch klopt het volgens hem dat de relatie tussen politiek en bedrijfsleven nu even kraakt en piept. “Reden te meer om een goed gesprek te voeren.”

Teleurgesteld

Of Shell en Unilever bij de aanwezigen zaten, is niet bekend, wel waarschijnlijk. Onder de vijftien (president-)commissarissen waren Jan Hommen van Ahold-Delhaize, Jeroen van der Veer van Philips en Hans Wijers van ING. Tussen deze bank en de politieke knetterde het afgelopen week nog, toen ING-commissaris Henk Breukink in het FD schreef dat politici hun toon over het bedrijfsleven moeten matigen. Daar was ook de VVD woedend over. 

Unilever-topman Paul Polman oogstte onbegrip door het politieke klimaat en de weerstand tegen de dividendtaks in Nederland aan te wijzen als reden om niet te verhuizen. Een teleurgestelde premier Rutte zei daarover: “Die opmerking laat ik even bij Polman.”

Of de relatie nu warmer is? Dat werd niet duidelijk. De zwarte busjes reden na afloop ongezien via een andere uitgang het Catshuis-terrein af. 

Lees ook:

Nu de dividendbelasting sneuvelt, moet de coalitie Rutte's eer redden

De aankondiging dat de afschaffing van de dividendbelasting wordt heroverwogen, is een persoonlijk nederlaag voor de premier. Hij zal erop aandringen iets anders te verzinnen om het bedrijfsleven een plezier te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden