Multinationals betalen te weinig belasting

amsterdam – Nederlandse multinationals weten de mazen in de belastingwet goed te vinden. Gemiddeld betalen ze over hun winst slechts 6 tot 7 procent vennootschapsbelasting in plaats van het officiële tarief van 25,5 procent. Dit heeft de Universiteit Utrecht berekend in opdracht van het tv-programma Zembla, dat er gisteravond zijn uitzending aan wijdde.

Hoogleraar belastingrecht G. Michielse, die het onderzoek leidde, baseert zich op gegevens van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens hem betalen Nederlandse multinationals al dertig jaar veel minder belasting dan andere bedrijven. Alleen al in 2007 liep de Nederlandse schatkist daardoor 16 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Per Nederlands huisgezin komt dit neer op een lastenverzwaring van 2200 euro. Michielse is niet bang dat multinationals zullen vertrekken als ze meer belasting moeten betalen: „Ik zie de directie van Philips nog niet zo snel naar de Kaaymaneilanden verhuizen.”

Staatssecretaris De Jager van financiën vindt dat multinationals en het midden- en kleinbedrijf in de belasting over winst in Nederland hetzelfde behandeld dienen te worden. Eventuele onevenwichtigheden moeten stevig worden aangepakt, zei hij in reactie op de Zembla-uitzending. Op dit moment is een omvangrijk wetsvoorstel in voorbereiding voor het aanpassen van de winstbelasting. Het gaat hierbij ook om het aanpakken van constructies met de aftrek van rente, waarvan sommige internationaal opererende bedrijven gebruik maken.

Zembla constateert verder dat Nederland nog altijd zeer in trek is voor brievenbusmaatschappijen. Het Amerikaanse bedrijfsleven maakt 13 procent van de winst op papier in Nederland, om zo de winstbelasting in eigen land te ontlopen. Volgens Michielse moet er eens fundamenteel worden nagedacht over de belastingheffing van multinationals. „Het huidige belastingstelsel is gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering.”

De SP heeft een debat met De Jager aangevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden