Review

Multiculti-problemen met een vette knipoog

Multiculti-komedies worden overal in Europa gemaakt. En ze zijnopvallend succesvol. Uit Zweden hadden we 'Jalla! Jalla!' (2000) van deZweeds-Libanese regisseur Josef Fares. Uit Engeland waaide het opgewekte'Bend It Like Beckham' (2002) over, van de Engels-Indiase regisseuseGurinder Chadha.

En wij hadden onze eigen Marokkaans-Nederlandse klucht 'Shouf ShoufHabibi!' (2004) van regisseur Albert ter Heerdt en co-scenarist enhoofdrolspeler Mimoun Oaïssa. Deze tekende als acteur ook voor MartinKoolhovens gelijkgestemde komedie 'Het Schnitzelparadijs' (2005) waarmeede Duitse komedie 'Kebab Connection' (2005) meer dan wat oppervlakkigeraakvlakken heeft.

We zijn in het hippe hart van Hamburg, waar een jonge Duitse Turk watanders wil worden dan taxichauffeur (zoals zijn vader) of kebab-verkoper(zoals zijn oom). Ibrahim, afgekort Ibo, wil de eerste Duitse kungfu-filmmaken, en als vingeroefening presenteert hij een reclamespot voor King ofKebab, de zaak van zijn oom die in een mum van tijd een gouden handeldrijft. Net als in 'Het Schnitzelparadijs' vormt een eettent waar eensnelle, goedkope hap gehaald kan worden, de uitvalsbasis. En ook hiertreffen we een Romeo en Julia die de nodige hindernissen moeten nemen.

Fatih Akin - de Duits-Turkse regisseur van 'Gegen die Wand' - trad opals co-scenarist en leverde bijrolspelers als Cem Akin (zijn broer) enSibel Kekilli (zijn hoofdrolspeelster uit 'Gegen die Wand'). De regie liethij over aan de Duitse tv-regisseur Anno Saul die er een smakelijkezedenkomedie met een Turkse Romeo en Duitse Julia van maakte. Demulticulturele worsteling wordt met een vette knipoog gebracht, maar defilm is in de kern serieus, met een emanciperende boodschap.

In Duitsland manifesteert een komedie-regisseur als Anno Saul zichnaast een fantastische drama-regisseur als Fatih Akin. Dat is een mooiebalans, die ook in Zweden (met Lukas Moodysson) en Engeland (met Ken Loach)is te vinden, maar die in Nederland helaas (nog) niet bestaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden