Multi Vastgoed hekelt PCM voor contractbreuk
AMSTERDAM (ANP) - PCM zwabberde, verzaakte verplichtingen en handelde niet ter goeder trouw. Met dergelijke constateringen heeft Multi Vastgoed dinsdag tijdens de behandeling van een kort geding omschreven hoe het uitgeefconcern is omgesprongen met de in 2003 gesloten raamovereenkomst.
Multi Vastgoed zou voor PCM een nieuw pand laten neerzetten. Het uitgeefconcern zou na de verhuizing zijn huidige gebouwen aan de Amsterdamse Wibautstraat aan de projectontwikkelaar verkopen.
Ondanks jaren van plannen maken is er nog niets dat wijst op de komst van de Parooldriehoek, die het architectenbureau van Rem Koolhaas heeft ontworpen.Inmiddels heeft PCM minder oppervlak nodig en heeft het elders voor vijf jaar kantoorruimte gehuurd. ,,Daardoor is het project op losse schroeven komen staan en lijdt Multi Vastgoed een schade van circa 18,5 miljoen euro'', aldus de raadsman van het vastgoedbedrijf, Joop Janssen.
De projectontwikkelaar is een rechtbankprocedure begonnen om de kosten en het verlies aan inkomsten te verhalen en heeft beslag laten leggen op een aantal bedrijfsonderdelen van PCM. Die vertegenwoordigen volgens PCM een waarde van 600 miljoen euro.
Het uitgeefconcern vocht dinsdag die beslaglegging aan. PCM meent ten onrechte de zwarte piet te hebben gekregen. ,,Er is geprobeerd in goed overleg uit elkaar te gaan. Partijen zijn daar niet uitgekomen'', aldus PCM's advocaat Marc Ynzonides. Hij spreekt van ,,een combinatie van factoren'' en noemt de beslaglegging ,,onaanvaardbaar''.
Daarbij speelt ook de penibele financiële situatie waarin PCM zou verkeren een rol. De uitgever is bezig leningen van zijn eigenaren, waaronder de Britse investeringsmaatschappij Apax, te herfinancieren. De betrokken banken kunnen volgens Ynzonides afgeschrikt worden door het beslag. Hij sprak overigens tegen dat PCM financiële problemen heeft. ,,U moet niet alles geloven wat de kranten schrijven'', zei de advocaat van de uitgever van dagbladen als de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad.