'Muilkorfwet' splijt Spaanse bevolking

Deze foto van een foutgeparkeerde politieauto leverde een hoge boete op.

Een vrouw uit Petrer in Zuidoost-Spanje was een stukje aan het rijden toen haar oog viel op een politieauto die geparkeerd stond op een invalidenparkeerplaats. Zij aarzelde geen moment, maakte een foto van het tafereel en zette dit later op een Facebookpagina voor inwoners van het stadje, met de tekst: 'Parkeer verdomme maar waar je wilt, je krijgt toch geen boete.'

Dit is te interpreteren als een kritisch geluid of misschien zelfs wel een teken van burgerschap. Maar sinds de invoering van de zogeheten 'muilkorfwet' op 1 juli staan er in Spanje hoge boetes op dergelijke praktijken. De anonieme vrouw kreeg dan ook binnen 48 uur van de politie te horen dat zij 800 euro kon neertellen (ter vergelijking: het minimumloon in Spanje is 757 euro per maand).

Haar excuses en het feit dat de post de volgende dag verwijderd was, mochten niet baten. De gemeente opperde om een andere oplossing te zoeken, maar de politie vond dat 'de eer' van dienders was aangetast. De auto stond volgens de politie op de invalidenplek omdat de agenten vandalen in een nabijgelegen park in de kraag probeerden te vatten.

Breed pakket
De nieuwe wet verbiedt de verspreiding van informatie waardoor politieagenten en hun families gevaar zouden kunnen lopen. De muilkorfwet, zoals hij door critici wordt genoemd, bevat echter een veel breder pakket van beperkende maatregelen, waarbij boetes kunnen oplopen tot maar liefst 600.000 euro.

Ophef hierover was er al. De oppositiepartijen hebben zich heftig verzet tegen de invoering van de wet door de conservatieve regeringspartij Partido Popular, die een absolute meerderheid in het parlement heeft. Ook Amnesty International en Spaanse burgerrechtengroepen keerden zich tegen de wet, wat her en der in het land uitmondde in demonstraties.

Desondanks kregen twee stelletjes in Córdoba vorige maand nog elk 300 euro boete nadat zij naar eigen zeggen in groepsverband pizza's en frisdrank op straat hadden geconsumeerd. Volgens de politie staat dit op gespannen voet met de nieuwe beperkingen op spontane vereniging. En net zoals de vrouw uit Petrer, kreeg een 27-jarige man op Tenerife onlangs een boete omdat hij op Twitter de politie zou hebben beledigd.

De eerste 'gemuilkorfden' resoneerden in Spanje op sociale media. Met name de zaak uit Petrer werd breed opgepikt en ging de wereld over. Maar of deze aandacht iets verandert aan de uitvoering van de wet lijkt de vraag.

De kans is groter dat de aanstaande verkiezingen dit najaar soelaas bieden; wellicht zorgen nieuwe machtsverhoudingen ervoor dat de wet opnieuw tegen het licht zal worden gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden