Mühlegg niet welkom bij koning

MADRID - De Spaanse koning Juan Carlos heeft na het dopingschandaal rond Johann Mühlegg de audiëntie van de tot Spanjaard genaturaliseerde skiloper tot nader order verschoven. Volgens een woordvoerster van het Spaanse koningshuis staat een nieuwe datum nog niet vast.

Mühlegg, die zijn Duitse nationaliteit voor de Spaanse verruilde, zou aanvankelijk morgen door de koning worden ontvangen. De skiloper moest zijn gouden medaille van de 50 kilometer klassiek inleveren. Hij reageerde bij een niet aangekondigde dopingcontrole positief op het gebruik van darbepoetin, een nieuw middel dat dezelfde werking heeft als epo.

Mühlegg haalde ook goud op de 30 kilometer en de achtervolgingsrace. Deze medailles mag hij houden.

Het Spaans olympisch comité kondigde ook maatregelen aan. Mocht de contra-expertise van Mühleggs gewraakte plasje eveneens positief zijn, dan stopt het comité alle financiële vergoedingen aan de skiloper. Dat zou Mühlegg duizende euro's per maand schelen.

De Spaanse politiek wil de wintersporter nog niet verketteren. ,,Geef hem een kans'', adviseerde premier Jose Maria Aznar. Sportminister Pilar del Castillo sprak de hoop uit ,,dat er beroep tegen de beslissing mogelijk is''. ,,Hoe dan ook, Mühlegg is een buitengewone atleet. De Spaanse regering is tegen doping, maar we kunnen onszelf feliciteren dat we Mühleggs eerste twee gouden plakken hebben gered'', aldus Del Castillo.

De Spaanse pers was minder mild. ,,Mühlegg heeft wereldwijd schande over de Spaanse sport gebracht'', kopte El Mundo. Ook de krant AS trok al conclusies. ,,We hebben een bedrieger de Spaanse vlag in handen gedrukt en voor hem geklapt. Niemand heeft gecontroleerd wat hij deed en tot zich nam.''

De zondebok zelf, geweerd als vlaggendrager op de sluitingsceremonie, hield zich op de vlakte. ,,Ik heb me heel intensief voorbereid op de race, dit hormoon moet zich op een of andere manier in mijn lichaam hebben gevormd'', zei de naar Spanje overgelopen Duitser. Hij wil het resultaat van de contra-expertise afwachten. ,,Ik ben deze winter wel 25 keer gecontroleerd. Nooit zijn er problemen geweest.''

In Rusland was de ophef over de andere twee dopingzondaars van de Spelen, skiloopsters Larissa Latsoetina en Olga Danilova, heel wat minder. Russische kranten kwamen wegens een feestdag niet uit. Latsoetina, die haar gouden plak van de 30 kilometer klassiek wegens gebruik van darbepoetin moest inleveren, wil protest aantekenen. Het Russisch olympisch comité steunt haar. ,,We weten dat ze onschuldig is en zijn bereid naar de rechter te stappen'', zei chef de mission Viktor Mamatov.

In Helsinki roerde de Finse ex-nationale trainer Kari-Pekke Kyrö de trom. Hij werd voor de Spelen ontmaskerd als organisator van systematische doping van de Finse skilopers. Alle toppers werden geschorst. ,,Zijn de mensen werkelijk zo dom dat ze onze atleten voor een uitzondering aanzagen?'', aldus Kyrö. ,,Tot degenen die zich destijds voor ons schaamden kan ik alleen zeggen: jullie moeten nog maar eens nadenken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden