Muhammara (dip van walnoten en rode paprika's)

Ingrediënten
3 grote rode paprika's, 100 g walnoten, 1 rood pepertje, 1 mok vol vers wit broodkruim (ca. 40 g), liefst van stevig, mediterraan brood, 1 kleine ui, gesnipperd, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 el granaatappelsiroop, 1 el citroensap, 1 volle tl gemalen komijn, zout, versgemalen peper, ca. 3 el extra vierge olijfolie

Ik heb me vaak verlustigd aan de ingrediëntenlijst van dit Midden-Oosterse gerecht, maar kwam er nooit toe het te maken. Vorig weekend was het dan eindelijk zover: mijn eerste poging tot 'Muhammara', een dip die me eigenlijk onbekend was. Ik vond tientallen recepten, mijn keus viel op een recept dat ruim 2 jaar geleden in de Dining-bijlage van de New York Times verscheen. Het was zo ongeveer wat ik verwacht en gehoopt had, maar dan nog romiger, rijker, rustieker. En roder: de kleur is prachtig. Er gaat een eetlepel granaatappelsiroop door, wat verkrijgbaar is in Turkse/Marokkaanse winkels. Het is desnoods te vervangen door een lekkere peren/appelstroop. Heerlijk als voorgerecht, bijvoorbeeld met stevige rauwe groenten in reepjes, en warm pitabrood. Net als de Spaanse Romesco-saus past het ook heel goed bij schaal- en schelpdieren en vis. Verdun de dip dan zonodig met olijfolie en/of citroensap en presenteer bij gekookte garnalen of krab, licht gebakken vis of mosselen. Dit recept levert een flinke hoeveelheid op, genoeg voor enkele dagen of voor een talrijk gezelschap.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een zwaar bakblik dun in met olie en rooster de paprika's ca. 15 minuten, tot de schil op verschillende plaatsen geblakerd is. Keer ze nu en dan. Doe de paprika's over in een kom en dek ze af met plasticfolie. Rooster intussen de walnoten in enkele minuten in een droge koekepan. Hak de walnoten fijner. Verwijder het zaad van het pepertje en snijd het fijn. Trek het vel van de paprika's zodra ze handelbaar zijn; verwijder zaad en zaadlijsten. Dep de paprika's droog met keukenpapier en hak ze grof. Doe paprika's, walnoten, peperstukjes, broodkruim, ui, knoflook, granaatappelsiroop, citroensap, komijn en zout en peper in de kom van de keukenmachine. Pureer tot een gladde, vrij dikke dip. Laat de machine draaien en giet de olie in een dun straaltje erbij. Pureer tot een smeuïge massa. Proef en breng zonodig op smaak met zout, peper, citroensap, komijn etc. Serveer op kamertemperatuur. Garneer eventueel met fijngehakte koriander en/of peterselie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden