Muhammad Ali, icoon en rolmodel?

JOHAN TEN HOVE

Met gemengde gevoelens over Muhammad Ali gelezen en naar de beelden op tv gekeken. Vreemde man en dan bedoel ik niet dat hij zichzelf de grootste, de beste, de knapste, de sterkste en wat niet al noemde, want dat doen boksers en andersoortige vechters als ze een microfoon voorgehouden krijgen en vóór de wedstrijd moeten uitleggen wat ze zo al van plan zijn met hun tegenstander. Opscheppen over eigen kracht, techniek en kunnen. Ali was de grootste opschepper.

Maar ook een realist die goed zag wat de positie was van de zwarte boksers in Amerika en elders. Dat ze zwarte slaven waren die elkaar voor het gerief van vooral blanken verrot sloegen. En daar toch mee doorgingen en hun hersens kapot lieten slaan. Zoals inderdaad Ali. Icoon? Model? Raad het je kinderen vooral aan.

En het is nog steeds zo. Struin er internet maar op af en zap langs tv-kanalen en je ziet vooral gekleurde boksers, kickboksers en andere vechtersbazen die elkaar in ringen en vechtkooien voor een overwegend blank publiek in elkaar slaan, schoppen en verwurgen.

Maar Ali, toen nog Cassius Clay, was veel meer dan een bokslegende, hij was ook de man die ergens voor stond, die bijvoorbeeld liever het gevang in ging en zijn titels verloor dan als militair te vechten in Vietnam. En dat kan de laatste spreker op zijn begrafenis van vrijdag hem niet nazeggen. Bill Clinton 'ontvluchtte' de dienst naar Europa en werd later evengoed president van de Verenigde Staten. En niet eens een slechte, maar wel een bedrieger en een luizige echtgenoot. En straks wordt hij opnieuw de machtigste man van Amerika. Of dacht u dat Hillary dat zou worden?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden