'Mugabe schakelt oppositie wettig uit'

KAAPSTAD - Het wordt nu echt oppassen geblazen in Zimbabwe. Het parlement stond gisteravond laat op het punt twee wetten aan te nemen, die het onmogelijk maken om nog kritiek te uiten op president Robert Mugabe. Door de nieuwe mediawet wordt lokale journalisten praktisch de mond gesnoerd en mogen buitenlandse correspondenten het land niet meer in.

Maar ook gewone Zimbabwanen moeten op hun woorden passen, want als ze de autoriteit van de president ondermijnen, riskeren ze de doodstraf. Volgens de nieuwe veiligheidswet krijgt de politie onbeperkte bevoegdheden om elke menigte uiteen te jagen.

De controversiële wetten vormen een belangrijk onderdeel van Mugabe's strategie om zijn herverkiezing tot president op 9 en 10 maart veilig te stellen. Aan de ene kant gebruiken zijn aanhangers daarvoor ongebreideld geweld, maar aan de andere kant probeert de 78-jarige Mugabe de schijn van democratie op te houden.

Vandaar dat de parlementsleden van zijn partij Zanu-PF gisteren massaal kwamen opdagen, en niet dezelfde blunder begingen als de dag ervoor. Toen wist de oppositie een derde wet (verandering van de kieswet) weg te stemmen, doordat veel Zanu-PF-leden afwezig waren.

De regering kondigde echter aan deze wet morgen opnieuw in stemming te brengen, al is dat formeel onmogelijk op zo'n korte termijn.

De stafchef droeg ook nog zijn steentje bij door te verklaren dat de strijdkrachten zich niet zouden neerleggen bij een overwinning van de oppositie. Generaal Vitalis Zvinavashe stelde dat de veiligheidskrachten slechts diegenen zullen steunen ,,die de waarden en tradities nastreven, waarvoor vele duizenden hun leven hebben geofferd in de strijd om de onafhankelijkheid van Zimbabwe''.

De Zimbabwaanse journalist Basildon Peta sprak over fascistische stukken wetgeving, die het ons compleet onmogelijk maken ons werk te doen. Lokale journalisten mogen alleen nog werken met een vergunning van de regering, en mogen niets schrijven dat alarm of moedeloosheid veroorzaakt, op straffe van een jaar cel of een boete van 4000 gulden. Volgens critici zijn de wetten en onbeperkte politiemacht vergelijkbaar met de vroegere apartheidswetten in Zuid-Afrika. De oppositiepartij MDC noemde de wetten ongrondwettelijk in het parlementsdebat dat tot afgelopen nacht doorging.

De vooralsnog weggestemde kieswet is eveneens van groot belang voor Mugabe. Niemand mag verkiezingsposters ophangen zonder toestemming en alleen ambtenaren mogen waarnemen bij de verkiezingen (onafhankelijke en buitenlandse waarnemers worden niet toegelaten). Bovendien moeten kiesgerechtigden in de steden aantonen dat ze daar al minstens 12 maanden wonen. De oppositie is razend populair in de grote steden, en Mugabe hoopt met deze wet kiezers te dwingen om terug te gaan naar hun dorpen, waar de intimidatie het grootst is.

Volgens oud-kolonisator Groot-Brittannië is de maat vol. Minister van buitenlandse zaken Jack Straw zei dinsdag dat zijn land zal pleiten voor schorsing van Zimbabwe uit het Gemenebest. Maar de Zimbabwaanse regering toonde zich weinig onder de indruk. Londen heeft alleen Canada en Australië aan zijn kant, aldus minister van justitie Patrick Chinamasa. ,,De rest van het Gemenebest schaart zich achter ons.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden