Mugabe nog niet afgetreden

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe hield gisteren een speech waarin hij - tot verbazing van velen - niet repte over zijn vertrek.Beeld AP

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is nog niet afgetreden. Zijn partij, de Zanu-PF, had hem vandaag tot het middaguur gegeven om zijn vertrek te formaliseren. In hoofdstad Harare, waar het een uur later is dan in Nederland, heeft men echter niets van de Zimbabwaanse leider vernomen.

Eerder vanochtend meldde CNN nog dat de 93-jarige Mugabe uiteindelijk akkoord zou zijn gegaan met zijn vertrek. Er zou een ontslagbrief zijn opgesteld en hem zou gegarandeerd zijn dat hij en zijn vrouw niet vervolgd zullen worden. Of dit daadwerkelijk het geval is, is niet bevestigd.

Parlementsleden van regeringspartij Zanu-PF komen aan het begin van de middag bijeen om te bekijken hoe de 93-jarige Mugabe kan worden afgezet. 

Mugabe verloor na 37 jaar aan de macht te zijn geweest begin deze maand de steun van zijn getrouwen. Zij lieten Mugabe vallen toen hij vicepresident Emmerson Mnangagwa aan de kant schoof in een poging zijn vrouw Grace Mugabe als opvolger aan te stellen.

Niet te overreden

Afgelopen woensdag zette het leger Mugabe feitelijk af en plaatste hem onder huisarrest. De strijdkrachten proberen hem sindsdien te bewegen op een waardige manier terug te treden. Maar Mugabe lijkt niet te overreden te zijn.

Gisteren hield de oudste president ter wereld een toespraak voor de staatstelevisie, waarin hij tot verbazing van velen niet over aftreden sprak. In zijn toespraak toonde Mugabe begrip voor de zorgen van Zimbabwanen over de slechte economische situatie en de onenigheid binnen zijn partij. Maar hij kondigde ook aan dat hij het partijcongres van Zanu-PF in december gewoon zal voorzitten.

Opvolger

Toch lijken Mugabes dagen als president geteld. Gisteren werd vicepresident Mnangagwa (75) tot nieuwe leider van Zanu-PF benoemd. In één moeite door is hij ook aangewezen als presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2018. “Het volk heeft gesproken”, zei minister van binnenlandse zaken Obert Mpofu tijdens de beladen Zanu-PF-bijeenkomst. Naar verluidt was het de eerste zonder Mugabe sinds de oprichting van de partij 30 jaar geleden.

De vereniging van oorlogsveteranen in Zimbabwe heeft vandaag laten weten naar de rechter te stappen om gedaan te krijgen dat Mugabe officieel de macht opgeeft. De vereniging is van voormalige guerrillastrijders die in de jaren zeventig vochten in een oorlog tegen het blanke minderheidsregime in toenmalig Rhodesië. 

De vereniging was een belangrijke steunpilaar voor Mugabes bewind en speelde een voorname rol bij het neerslaan van de oppositie in het door wanbeleid berooide land van ruim zestien miljoen inwoners. De veteranenvereniging is nauw verweven met regeringspartij Zanu-PF.

Lees ook hoe heel Zimbabwe zondagavond met ingehouden adem voor de televisie zat in afwachting van een speech van Mugabe, die na 37 jaar regeren zijn aftreden zou aankondigen. Maar dat gebeurde niet'Hè, hebben we hier uren op gewacht?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden