Mugabe krijgt de kans om in Zimbabwe te sterven

Robert Mugabe, de 93-jarige ex-president van Zimbabwe, krijgt de gelegenheid in eigen land te sterven. Beeld REUTERS
Robert Mugabe, de 93-jarige ex-president van Zimbabwe, krijgt de gelegenheid in eigen land te sterven.Beeld REUTERS

Robert Mugabe, de 93-jarige ex-president van Zimbabwe, krijgt de gelegenheid in eigen land te sterven. Volgens persbureau Reuters is hem in de onderhandelingen over zijn aftreden juridische onschendbaarheid en een veilige oude dag gegarandeerd. Ook krijgen hij en zijn vrouw Grace een royaal pensioen. Het is de prijs die Zimbabwe diende te betalen voor de vreedzaamheid van zijn coup.

Ruim een week geleden nam het leger de macht in het land over. Mugabe verzette zich, maar na het nodige dralen en enkele schijnbewegingen kondigde hij dinsdag toch zijn aftreden aan. Mugabe was op dat moment al 37 jaar aan de macht. Vrijdag wordt zijn opvolger Emmerson Mnangagwa beëdigd. Daarmee lijkt, in ieder geval voorlopig, de rust in Zimbabwe wat weergekeerd.

Dat Mugabe in Zimbabwe mag blijven, past bij het fluwelen karakter van de coup. Ondanks zijn schrikbewind en economische rampbeleid van de afgelopen decennia, geniet hij onder de generaals die hem afzetten nog altijd wel aanzien. Mugabe was ooit een held in de strijd tegen het witte minderheidsregime, dat hij in 1980 ten val bracht. En zelfs veel gewone Zimbabwanen lijken er wel vrede mee te hebben dat Mugabe zijn oude dag in eigen land uitzit.

Dat zijn vrouw Grace ook mag blijven, is verrassender. Zij wordt diep gehaat door een groot deel van de bevolking én door de Zimbabwaanse legertop. Mugabe zal vooral stevig hebben moeten onderhandelen om ervoor te zorgen dat hij niet alleen hoeft te sterven in Zimbabwe.

Royaal pensioen

Dat het stel een royaal pensioen ontvangt, zal veruit de meeste wenkbrauwen doen fronsen. Als ex-president krijgt Mugabe zijn salaris tot aan zijn dood doorbetaald. Volgens hemzelf ging dat in 2015 om zo’n 10.000 euro per maand, plus reiskostenvergoeding, ziektekostenverzekering en beveiligingskosten. Grace kan onder meer rekenen op een door de staat betaalde huishoudster, een uitgebreide reiskostenvergoeding en financiële dekking van eventuele kantoorkosten.

Het is niet zo dat de twee dit geld hard nodig hebben. Volgens schattingen hebben hun bezittingen, waaronder veel vastgoed en bedrijfsbelangen in binnen- en buitenland, een waarde van zeker één miljard euro. Ter vergelijking: alle bezittingen minus schulden van de gemiddelde Zimbabwaan, overheidsmedewerkers als legerleiders en politici uitgezonderd, zijn volgens de Zuid-Afrikaanse denktank New World Wealth nog geen 200 euro waard.

Hoe lang Mugabe met zijn 93 jaar kan genieten van zijn pensioen is natuurlijk maar de vraag. En Grace zal zich na zijn overlijden ongetwijfeld opeens alsnog een stuk minder veilig voelen in Zimbabwe.

Lees ook: Volksfeest na aftreden van Mugabe

Lees ook: Zimbabwe maakt zich nu al zorgen over Mugabes opvolger

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden