Mueller weer op handen gedragen

Noorwegen krabbelt als schaatsnatie uit een heel diep dal, zo bleek afgelopen weekeinde op het EK allround in Heerenveen. Het 'mirakel op ijs' wordt toegeschreven aan bondscoach Peter Mueller, die zelfs een nieuwe Eric Heiden onder zijn hoede zegt te hebben.

John Graat

HEERENVEEN - Het was even geleden dat Peter Mueller in Thialf nog wat te vieren had. In zijn laatste jaren in Nederlandse dienst was de Amerikaanse avonturier weinig succesvol. De man die zoveel leven in de brouwerij én successen bracht, eindigde als onbezoldigd regiocoach. Verjaagd door vedetten als Gianni Romme, Erben Wennemars en Mark Tuitert, die niet meer in zijn befaamde peptalk geloofden.

Dezelfde Mueller wordt nu in Noorwegen weer op handen gedragen. Hij wordt gezien als een wonderdokter. Noorse volgers spraken tijdens het Europees kampioenschap allround van een 'mirakel op ijs'. De voormalige grootmacht in het schaatsen herrees in Heerenveen uit het graf. Alle vingers wijzen in de richting van bondscoach Mueller. En die had meteen zijn oude branie terug. Dit was pas het begin. You ain't seen nothing yet.

,,In Nederland denken jullie dat het van mij allemaal een mentaal trucje is. Weet je wat ons geheim is? Hard werken. Noren zeuren niet als bij vijf graden in de stromende regen een fietstraining staat gepland.''

Mueller heeft plotseling weer diverse troeven in handen voor de Winterspelen van Turijn volgend jaar. De stayersafstanden op het EK bij de mannen werden gewonnen door een Noor. Alle pupillen van Mueller reden meerdere persoonlijke records. Laatbloeier Grodum (27) reed een fabelachtige tien kilometer (13.06.81). Ervik won de vijf kilometer en reed drie persoonlijke records. Grijnzend zei Mueller dat het 'heel speciaal' was om de Nederlanders in het hol van de leeuw te verslaan.

De zeventienjarige Havard Bükko maakte op het EK opnieuw reuzensprongen. Zonder blikken of blozen durft Mueller hem te vergelijken met Eric Heiden. ,,Ik heb nooit eerder in mijn leven iemand gezien die net zoveel gevoel heeft voor het schaatsen als deze jongen. En het is nog echt een kind. Daarom laat ik hem nog niet eens krachttraining doen'', zei Mueller over de nummer tien van het eindklassement van het EK. Een vergelijking met Sven Kramer, 18 jaar en tweede van het EK, gaat volgens Mueller mank. ,,Kramer is een jaar ouder en is al een man. Bükko is nog volop in de groei. Hij is nu twintig centimeter langer dan vorig jaar.''

Nog maar een jaar geleden bereikte Noorwegen als schaatsnatie het diepste dal uit de lange historie. Er waren geen sponsors, geen financiën, geen organisatie en dus geen prestaties. Tot de Spelen van Salt Lake City in 2002 werd veel geld geïnvesteerd om die ene topper, Adne Sündral, uit de handen van Nederlandse profteams te houden. Dat ging ten koste van de rest. Jan de Kok stond er als bondscoach twee jaar alleen voor en strandde. Mueller begon vorig seizoen ook 'met niets'.

Sinds de komst van Finn Aamodt als technisch directeur van de schaatsbond is er veel veranderd. Aamodt kwam van Olympiatoppen, het vermaarde olympische instituut, waar hij aan de basis stond van de successen van de alpineskiërs Lasse Kjus en zijn zoon Kjetil Andre. Na zijn komst in mei naar het schaatsen werkte hij aan een professionele organisatie rond de ploeg van Mueller. Bovendien slaagde hij erin een nieuwe sponsor voor de komende drie jaar aan te trekken.

Het afgelopen jaar paste Mueller zijn trainingsaanpak aan. Zijn in Nederland nu beruchte wijze van hard trainen voor het collectief ging vorig seizoen de mist in. ,,Ik heb het programma dit jaar meer op het individu toegespitst. Elke schaatser heeft zijn eigen methodiek. De een kan meer aan dan de ander.''

Het lijkt te werken en de belangstelling voor het schaatsen in Noorwegen is terug. De schaatsers zien Mueller als de man die Bonnie Blair, Dan Jansen en Marianne Timmer aan olympisch roem en Gianni Romme en Jan Bos aan wereldtitels hielp, en niet als de coach die van al die toppers ook weer tobbers maakte. Ervik, in 2000 nog tweede op het EK, heeft na een mentale worsteling van jaren zijn vertrouwen terug. ,,Ik heb heel vaak overwogen om te stoppen, maar ik heb nu weer plezier. Dankzij Mueller. Ik weet wat ik in elke race moet doen.''

Mueller meent stellig dat Ervik de Europese titel heeft verloren op de eerste 100 meter van de 500 meter, waarop hij zestiende werd. ,,Daar gaan we aan werken voor het WK in Moskou.'' Volgens de ex-man van Timmer zijn grote triomfen van Haugli (19) bij de vrouwen en Bükko bij de mannen een kwestie van tijd. ,,Over twee of drie jaar zijn dat de nieuwe kampioenen van het schaatsen.'' Voorlopig is er niemand in Noorwegen die aan zijn woorden twijfelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden