Mueller kon zich niet vinden in samenvatting van zijn rapport door minister van Justitie

Speciaal aanklager Robert Mueller. Beeld AFP
Speciaal aanklager Robert Mueller.Beeld AFP

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie William Barr geklaagd dat diens vier pagina's tellende samenvatting van zijn Ruslandonderzoek de conclusies geen recht doen. Barr getuigt woensdag voor het Gerechtelijk Comité in de Senaat.

In de brief, die Mueller al op 27 maart gestuurd zou hebben, klaagt de speciaal aanklager dat Barrs samenvatting ‘de context, aard en de inhoudelijke conclusies van het onderzoek niet volledig weergeeft’. Dat schrijft The Washington Post, die de brief heeft ingezien.

‘Er heerst nu verwarring bij de mensen over belangrijke aspecten van onze onderzoeksresultaten”, schreef Mueller. ,,Dit dreigt een van de doelen te ondermijnen waarvoor het departement het onderzoek in de eerste plaats aangevraagd heeft: het verzekeren van het publieke vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek.”

Barr zei in zijn samenvatting dat Mueller geen bewijzen gevonden had van samenzwering tussen presidentscampagne van toenmalige presidentskandidaat Donald Trump en Rusland. In zijn samenvatting noteerde Barr ook dat Mueller niet had kunnen concluderen dat Trump justitie belemmerd zou hebben in haar werking. Barr liet tijdens een mondelinge toelichting weten dat zijn inmiddels opgestapte onderminister Rod Rosenstein en hij het bewijs daarvoor ‘te mager’ vonden. Rosenstein stelde Mueller in 2017 aan om het onderzoek uit te voeren.

Meer dan drie weken na het vrijgeven van Barrs samenvatting werd op 18 april een geredigeerde versie van het Mueller-rapport vrijgegeven. Mueller heeft nog altijd niet zelf de conclusies van zijn onderzoek in het openbaar mogen toelichten.

Democraten eisen inzage

Democraten eisen inmiddels een onderzoek naar Barrs handelswijze na het verschijnen van het rapport. Ze willen weten of de minister van Justitie op een neutrale, onpartijdige manier gehandeld heeft en of hij de veertien nog lopende strafzaken met betrekking tot het Mueller-onderzoek kan blijven overzien.

Jerry Nadler, de voorzitter van de gerechtelijke Kamercommissie in het Huis van Afgevaardigden, heeft van het ministerie van Justitie geëist dat het Congres voor tien uur morgenochtend inzage in Muellers brief krijgt. Andere Democraten riepen al op Barr af te zetten en pleiten ervoor dat Mueller zelf komt getuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden