Mueller: ‘Als we er van overtuigd waren dat de president duidelijk geen misdrijf had gepleegd, dan hadden we dat gezegd’

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft woensdag gezegd dat het aanklagen van president Donald Trump naar aanleiding van de bevindingen in zijn onderzoek naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016 nooit een optie is geweest.

Juridisch was het niet mogelijk een zittende president in staat van beschuldiging te stellen wegens het plegen van een misdrijf, zoals belemmering van de rechtsgang. “De president een misdrijf ten laste leggen was geen optie die we in overweging konden nemen", zei Mueller die zijn werkzaamheden als speciaal aanklager woensdag formeel beëindigde. Trump vrijpleiten deed hij niet. “Als we er van overtuigd waren dat de president duidelijk geen misdrijf had gepleegd, dan zouden we dat hebben gezegd.”

Mueller sprak voor het eerst in het openbaar over zijn rapport van 448 pagina's, sinds de presentatie in april. De belangrijkste conclusie van het eerste deel was dat Russische hackers hebben geprobeerd met het stelen van e-mails van Democraten en het verspreiden van fake-nieuws via de sociale media de publieke opinie voor de verkiezingen te beïnvloeden. Er is onvoldoende bewijs gevonden dat het campagneteam van Trump heeft samengespannen met de Russen.

Mueller, die bij zijn verklaring geen vragen beantwoordde, laat in het andere deel doorschemeren gehinderd te zijn bij het onderzoekswerk. Maar dat krijgt dus geen vervolg. Mueller voelt geen behoefte te getuigen in het Congres, zoals de Democraten willen. Alles wat hij te zeggen heeft, staat in het rapport. Veel passages daarin waren echter door justitieminister William Barr zwart gemaakt.

President Trump stelde in een reactie op Twitter tevreden vast dat er ten aanzien van het rapport van Mueller niks is veranderd. “Er was onvoldoende bewijs en daarom is, in ons land, een persoon onschuldig. De zaak is gesloten! Dank u.”

Democraten dringen aan op vervolging

Democratische presidentskandidaten hebben Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden onder druk gezet om een procedure te starten voor de vervolging van president Trump. Zij vatten de opmerking van Mueller dat een zittend president aanklagen geen optie is juist op als een aanmoediging om er mee door te gaan.

‘’Het lijkt mij een gerechtvaardigde conclusie dat Mueller met wat hij zei in wezen tegenover het Amerikaanse Congres zinspeelde op impeachment”, zei de Californische senator en presidentskandidaat Kamala Harris. Ook andere presidentskandidaten lieten zich in vergelijkbare zin uit, onder wie Elizabeth Warren, Beto O’Rourke en Pete Buttigieg.

Pelosi is terughoudend over die stap omdat het volgens haar de Democraten politieke schade kan opleveren in de verkiezingscampagne van 2020. Woensdag zei ze dat Trump “niet boven de wet staat” en geen enkele optie van tafel is. Maar dan moet er wel een spijkerharde zaak liggen.

Lees ook:

Mueller kon zich niet vinden in samenvatting van zijn rapport door minister van Justitie

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie William Barr geklaagd dat diens vier pagina’s tellende samenvatting van zijn Ruslandonderzoek de conclusies geen recht doen.

Geheimen zijn alleen geheimen als het Trump uitkomt

In de pogingen uit te vinden hoe het nou precies zat met Donald Trump en de Russen speelt het begrip ‘geheim’ sinds afgelopen week een merkwaardige, dubbelzinnige rol. En dat heeft alles te maken met hoe president Trump zijn eigen belangen ziet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden