Mubaraks mogelijke opvolgers

CAIRO (ANP) - De betogingen tegen het regime van de Egyptische president Hosni Mubarak lijken te voorkomen dat hij wordt opgevolgd door zijn zoon Gamal. Mubarak vertrekt echter niet halsoverkop naar het buitenland. Hij treedt wel binnen afzienbare tijd af en er wordt druk gespeculeerd wie er dan zijn plaats inneemt. Het meest genoemd worden:

ANP

Omar Suleiman: De eerste vicepresident die Mubarak ooit heeft aangesteld. Hij werd eind januari tot vicepresident gepromoveerd na meer dan zeventien jaar trouwe dienst als chef inlichtingen. Suleimans spionagewerk maakt hem een perfect kompas voor Mubarak om te bepalen wat de legerleiding van plan is. Suleiman komt net als veel officieren uit een arm gezin in de provincie. Hij werd in 1936 in Qena geboren en werd militair. Hij stapte in de jaren tachtig over naar de inlichtingendienst.

De functie van vicepresident is in de Egyptische grondwet vaag en het is geen automatisme dat de vicepresident de president vervangt. Het is gebruikelijk dat het parlement de vicepresident tot opvolger van het teruggetreden of overleden staatshoofd kiest.

Generaal Sami Hafez Enan: Het Egytische bewind is officieel socialistisch en democratisch maar in feite heeft het land sinds de staatsgreep van 1952 een militair regime. Wanneer de opperbevelhebber, president Hosni Mubarak, van het toneel verdwijnt, zou het mogelijk zijn dat de huidige voornaamste militair, generaal Enan, de touwtjes in handen neemt, net als in 1952, 1954, 1970 en in 1981 het geval was. Enan heeft sinds 2005 de rang die in ons land Commandant der Strijdkrachten heet. Enan is begin 1948 in Caïro geboren.

Mohammed ElBaradei: Hij geldt zeker buiten Egypte als het bekendste gezicht van de liberaal denkende oppositie die op Mubaraks snelle vertrek aandringt. Hij is politiek gehandicapt door zijn lange afwezigheid. De in 1942 in Caïro geboren ElBaradei studeerde onder meer in de VS en ging in 1964 bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken werken. Van 1984 tot in 2009 werkte hij voor het Internationaal Atoomenergieagentschap in Wenen, nog steeds zijn vaste woonplaats.

Amr Moussa: Lid van de oude garde rond Mubarak die tien jaar lang minister van Buitenlandse Zaken was (1991-2001). Hij is bekend en wordt gerespecteerd in zijn huidige functie, secretaris-generaal van de Arabische Liga. Hij kreeg die baan tien jaar geleden, volgens boze tongen omdat Mubarak in hem een rivaal zag. Er werden via internet tienduizenden handtekeningen ingezameld om Moussa zo ver te krijgen in 2005 mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Hij gaf toen niet thuis, maar overweegt nu later dit jaar wel mee te doen.

Ahmed Fathi Sorour: Tot 29 januari, toen Suleiman vicepresident werd, was Sorour de plaatsvervanger van de president omdat hij voorzitter is van de Egyptische Tweede Kamer, de Majlis al-Shaab. Hij bekleedt die functie sinds 1990. Deze in 1932 geboren professor in de rechten heeft veel gepubliceerd over individuele vrijheden en mensenrechten. Onder bepaalde, door de wet benoemde omstandigheden wordt de parlementsvoorzitter tijdelijk president. Zo werd parlementsvoorzitter Sufi Abu Taleb onmiddellijk na de moord op president Sadat in 1981 acht dagen lang president van het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden