Mubarak in bed en zoons in gevangenisplunje voor de rechter

Beeld AP

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is vanochtend verschenen in de rechtszaal in Caïro. De 83-jarige oud-leider werd in een ziekenhuisbed naar binnen gereden en verblijft tijdens het proces in een getraliede kooi. Mubarak zag er flets en afwezig uit, en hield de gehele tijd het laken van zijn ziekenbed angstvallig onder de kin opgetrokken.

De gevallen dictator staat terecht voor zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van honderden betogers eerder dit jaar, tijdens massale straatprotesten die zijn val op 11 februari inluidden. Ook wordt hij verdacht van corruptie en machtsmisbruik.

Behalve Mubarak verschenen ook zijn zoons Gamal en Alaa, oud-minister van Binnenlandse Zaken Habin al-Adly en een aantal voormalige kopstukken van het veiligheidsapparaat in de speciale kooi die in de rechtszaal is opgericht voor de verdachten. Zij droegen alle de herkenbare witte gevangenisplunjes die Egyptische verdachten dragen tijden hun proces.

Verwensingen

Bij het binnenrijden van Mubarak brak commotie uit in de rechtzaal, waar voor- en tegenstanders van de gevallen leider plaats hadden genomen. Familieleden en verwanten zijn vlakbij de kooi geplaatst, tegenstanders en nabestaanden van gesneuvelde demonstranten zijn vrijwel geheel achterin de zaal neergezet. Dit om te voorkomen dat er verwensingen of projectielen naar het hoofd van Mubarak en medeverdachten kunnen worden geslingerd.

Na herstel van de orde opende de rechter het proces dat wordt gehouden in een lokaal van de Nationale Politieacademie in Caïro. Ondanks de extreem zware beveiliging binnen en buiten het gebouw, konden de autoriteiten eerder vandaag niet voorkomen dat voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist gingen.

Geen eten

Mubarak, die bijna 30 jaar de touwtjes in handen had in Egypte, was sinds zijn aftreden niet meer in het openbaar gezien. Hij verbleef sinds medio april in een kliniek in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. Hij was daar opgenomen, omdat hij kort na zijn aanhouding een hartaanval zou hebben gehad. Artsen achtten hem echter fit genoeg om terecht te staan, zelfs ondanks Mubaraks weigering te eten.

Onschuldig
Mubarak heeft zojuist laten weten op alle aanklachten onschuldig te pleiten. Dat meldt persbureau Reuters. Ook Mubaraks zoons Gamal en Alaa zeiden onschuldig te zijn.

Mubaraks zoons Gamal (l) en Alaa in de rechtbankkooi.Beeld reuters
Een tv-beeld van de rechtszaal in Caïro waar Mubarak is voorgeleid.Beeld afp
De voormalige Egyptische minister van binnenlandse zaken, Habib al-Adli.Beeld epa
Aanhangers van de voormalige president Mubarak worden tijdens rellen in Caïro in een hoek gedreven.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden