Update
'Mubarak gedagvaard om dood demonstranten en verduistering'
De Egyptische ex-president Hosni Mubarak moet een verklaring afleggen voor de rechter over beschuldigingen aan zijn adres. Aanklagers in Caïro hebben Mubarak gedagvaard in verband met de dood van demonstranten en wegens verduistering van overheidsgeld.
Dit heeft de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Mansour al-Essawy, gezegd volgens meldingen dinsdag van de krant al-Ahram. Mubarak heeft de beschuldigingen als leugens afgedaan. Ook zijn zonen, Alaa en Gamal, moeten voor verhoor verschijnen.
Het is niet bekendgemaakt wanneer de Mubaraks aan een verhoor worden onderworpen. De Mubaraks verhuisden na de val van het regime op 11 februari van het presidentieel paleis in Heliopolis, een wijk in het noordoosten van Caïro, naar de badplaats Sharm al-Sheikh aan de Rode Zee. Ze staan onder huisarrest.
Verscheidene landen hebben de tegoeden van de Mubaraks bevroren. De ex-president en zijn familie mogen niet reizen. Er is een onderzoek gaande naar de beschuldigingen over hen. Volgens de minister van Justitie Mohamed el-Guindy maakt een Egyptische delegatie een inventaris van Mubaraks buitenlandse tegoeden. Mubarak zou ermee hebben ingestemd dat de onderzoekers beslissen over zijn bankrekeningen en bezittingen.
Betoging
Vrijdag betoogden tienduizenden mensen op het Tahrirplein in Caïro voor berechting van Mubarak en andere prominenten van het vorige regime. Mubarak was aan de macht vanaf 1981 en heeft de noodtoestand, die in het land was uitgeroepen, nooit afgeschaft. De militairen die in februari de macht overnamen, evenmin. De mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW) zei vandaag dat de militairen de vrijheid van meningsuiting verder beperken.
Een blogger, Maikel Nabil, kreeg drie jaar cel, omdat hij de regerende militaire raad heeft beledigd. Hij werd 28 maart opgepakt en veroordeeld wegens 'het bezigen van ongepaste taal, de aantasting van de goede naam van militairen en het verspreiden van valse informatie'. De uitspraak stond voor 12 april op de rol, maar Nabils advocaten ontdekten maandag dat hij al was veroordeeld zonder dat hij of zijn raadslieden aanwezig waren. 'Het is de de ergste aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Egypte sinds 2007', aldus een zegsman van HRW.
De militairen hebben beloofd vrije verkiezingen te houden. De argwaan jegens de militairen wordt volgens waarnemers groter. De laatste dagen zijn wel een reeks voormalige topfunctionarissen opgepakt of opgeroepen te verschijnen. Ex-parlementsvoorzitter Ahmed Fathi Sorour wordt woensdag verhoord. De eerste topfiguur tegen wie een proces is begonnen, is oud-minister Habib al-Adly van Binnenlandse Zaken.
undefined