’MTV-Polen’ willen graag Nederlands leren

Jonge Polen staan open voor integratie. (FOTO JOHN SCHAFFER, HH)Beeld Schaffer,John/Hollandse Hoogte

Uitzendbureaus geven taalles op het werk aan Poolse arbeidskrachten. Vooral de jongeren – de ’MTV-Polen’ – zijn geïnteresseerd in de Nederlandse taal en gewoontes.

Zo’n vijfhonderd Poolse werknemers hebben het afgelopen half jaar de Nederlandse taal geleerd op hun werkplek. Het gaat om een proef. De cursus bestaat uit alledaags Nederlands, een op het werk toegepaste woordenschat en Nederlandse normen, waarden en gebruiken.

Volgens de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA), die de cursus aanbiedt, is er veel belangsteling bij haar leden. Bij de VIA zijn bonafide uitzendbureaus aangesloten die buitenlandse werknemers inzetten.

De meeste van de 150.000 Poolse arbeidskrachten in Nederland spreken niet of nauwelijks Nederlands. Zo kan slechts veertien procent van de Poolse Rotterdammers zich in het Nederlands verstaanbaar maken.

Vooral oudere Polen hebben geen belangstelling om de taal te leren. Bij jonge, ongebonden Polen ligt dat anders, merkt directeur Gerlof Roubos van de VIA. ’De MTV-Polen’, noemt hij ze. „Die komen hier voor het avontuur. Die staan ook veel meer open voor integratie.”

De overgrote meerderheid van de Poolse arbeidsmigranten bestaat uit twintigers en dertigers, ’MTV-Polen’ dus. Een op de vijf wil hier blijven, bleek onlangs uit een onderzoek van multicultureel instituut Forum. Nog eens een vijfde van de jongeren overweegt het.

Polen kunnen, net als Roemenen en Bulgaren, als EU-burgers niet tot inburgering worden verplicht. Maar jonge Polen doen het graag, zegt Roubos. Al zit er wel zachte dwang achter de vrijwillige taallessen. „De werkgever vermeldt er wel bij: als je hier langer wilt blijven werken, moet je je wel verstaanbaar kunnen maken op de werkvloer.”

Op plekken waar veel Polen wonen of komen, zoals de Polenhotels in het Westland, worden taalcursussen aangeboden. Daar maken de Polen echter weinig gebruik van. Ze gaan naar huis, koken en hangen dan moe voor de tv, zegt Roubos. De VIA-taaltraining vindt daarom aansluitend aan het werk plaats op het bedrijf. De cursus van twee uur per week duurt een half jaar. Het bureau voor arbeidsmarktoplossingen Eduper in Enschede ontwikkelde de cursus, die opleidt tot het staatsexamen voor anderstaligen NT2. Negentig procent van de vijfhonderd cursisten is geslaagd. Na de zomer evalueert de VIA het experiment. Als het een succes blijkt, wordt de taaltraining aangeboden aan alle leden.

Via de VIA-uitzendbureaus worden jaarlijks vijftigduizend Polen in Nederland tewerkgesteld, van wie dertigduizend langer dan acht weken per jaar. De werkgevers betalen zelf de kosten (400 euro per cursist), omdat ze hun Poolse arbeidskrachten willen behouden.

Het heen en weer gereis van Poolse arbeidskrachten tussen hun moederland en hier levert wel een praktisch probleem op. Veel cursisten gingen tijdens de taaltraining naar Polen om daarna terug te keren. Volgens Roubos moeten ze dan de cursus weer op kunnen pakken op het punt waar ze gebleven waren.

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden