MS-patiënten vrezen einde vergoeding medicijn

Collectanten van het MS-fonds Beeld ANP
Collectanten van het MS-fondsBeeld ANP

MS-patiënten zijn bang dat een belangrijk medicijn tegen die zenuwziekte binnenkort niet meer vergoed wordt. De MS Vereniging Nederland heeft namelijk 'signalen gekregen' dat het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) minister Edith Schippers (Volksgezondheid) binnenkort adviseert het geneesmiddel uit het verzekeringspakket te schrappen, meldde verenigingsdirecteur Jacqueline Solleveld woensdag.

redactie

Zo'n 950 van de pakweg 16.000 MS-patiënten krijgen eens per maand het geneesmiddel natalizumab toegediend via een infuus, omdat een ander medicijn bij hen niet werkt. Gezien de hoge prijs is het geen optie om dat uit eigen zak te betalen.

'Zeker bij een slopende ziekte als MS, waarvoor slechts een beperkt aantal geneesmiddelen op de markt is, is de toegankelijkheid ervan voor iedere patiënt belangrijk", vindt Solleveld. Natalizumab kan MS-klachten verminderen en progressie van de ziekte tegenhouden. Volgens de vereniging 'weet het patiënten soms letterlijk uit hun rolstoel te halen'.

Volgens het CvZ liggen alle opties nog open. Een woordvoerder: 'Het medicijn wordt momenteel opnieuw beoordeeld door onze Wetenschappelijke Adviesraad. Vier jaar geleden is besloten om natalizumab tijdelijk toe te laten en zoals afgesproken wordt daar nu opnieuw naar gekeken'. Er zou dus geen speciale reden zijn om de vergoeding van het geneesmiddel te heroverwegen.

Aan natalizumab kleeft wel een bijwerking: het kan het potentieel dodelijke virus PML activeren. Volgens Solleveld is dat risico echter aanvaardbaar. 'Een neuroloog kan met een speciale test zien of PML eraan zit te komen of niet.' Het CvZ benadrukt dat een vergoedingsadvies gebaseerd wordt op bijvoorbeeld de kosten van een medicijn, niet op de veiligheid daarvan. De CvZ-zegsman denkt dat het conceptadvies pas over een maand of twee verschijnt.

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg krijgen patiënten last van bijvoorbeeld krachtverlies, vermoeidheid en bewegingsstoornissen. Patiënten raken soms op jonge leeftijd al invalide.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden