'MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE'

Amsterdam-Cinecenter.

Op bekende en ditmaal nogal gezocht aandoende, associatieve wijze verkent Rudolph de prominente rol die Dorothy Parker (gespeeld door Jennifer Jason Leigh) in de Newyorkse high society van de jaren twintig speelde. Speciale aandacht krijgen haar tragische vriendschap met Robert Benchley (Campbell Scott) en de fameuze bijeenkomsten van de 'Algonquin round table', waar Parker iedere avond met journalisten en kunstenaars de gebeurtenissen van de dag en de laatste roddels doornam.

Vooral die telkens terugkerende gesprekken maken 'Mrs. Parker and the vicious circle' tot uiterst moeizame kost. De meeste deelnemers zijn vergeten, of (zeker voor Nederlanders) totaal onbekend. De zaken waarover zij van gedachten wisselen verschillen - afgezien wellicht van een enkele snedige formulering - nauwelijks van de borrelpraat en roddel en achterklap die in elk café te beluisteren zijn.

De platte manier waarop Rudolph Parker portretteert maakt al dat gepraat er bovendien niet interessanter op. Vanaf het eerste moment is duidelijk dat zijn Parker in het leven en de liefde nooit gelukkig zal worden. In elke scène waarin ze zich terugtrekt met een man, wordt dat liedje gezongen. Ten overvloede toont Rudolph ons Parker af en toe ook nog in haar nadagen. Een hoopje ellende, meer rest er dan niet van haar.

De film blijft eigenlijk maar door één prestatie in het geheugen hangen. Jennifer Jason Leigh bestudeerde grammofoonplaten met Parkers stem en weet het stemgeluid van de schrijfster voortreffelijk te imiteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden