Mozambique vreest opleven burgeroorlog

Vredesakkoord opgeschort. Oppositie valt politiebureau aan.

Gewapende leden van de Mozambikaanse oppositiebeweging Renamo hebben gisteren in de centraal gelegen stad Maringue een politiebureau aangevallen. Er zijn daarbij schoten gelost. Het zijn de eerste schoten nadat Renamo maandag een vredesakkoord met de regeringspartij Frelimo uit 1992 had beëindigd. Er zijn nog geen berichten van gewonden. De politieagenten die zich in het politiebureau bevonden zijn gevlucht. Volgens een getuige werd er zeker een uur lang geschoten.

De aanval volgt op de inname van een Renamo-basis, waar zich nog altijd een harde kern gewapende rebellen ophoudt, maandag door het regeringsleger. Renamo-leider Afonso Dhlakama, die zich daar sinds een jaar ophield, vluchtte. Renamo beweerde dat Frelimo Dhlakama wilde uitschakelen met de aanval en beëindigde toen eenzijdig het 21-jarige vredesakkoord. "De verantwoordelijkheid ligt bij de regering, die niet luistert naar onze klachten."

Frelimo, aan de macht sinds het Mozambique in 1975 bevrijdde van de Portugese kolonisators, was tijdens de Koude Oorlog marxistisch en richtte zich op de DDR en de Sovjet-Unie voor economische en ideologische steun. Verzetsbeweging Renamo, vlak na de onafhankelijkheid opgericht, werd vroeger gesteund door het toenmalige Rhodesië (nu Zimbabwe), Zuid-Afrika, en, indirect, door de Verenigde Staten. Renamo was zestien jaar in gevecht tegen de Frelimo-regering, een oorlog die een miljoen mensen het leven kostte en het hele land in puin legde.

Sinds het vredesakkoord van 1992 werd Renamo een politieke partij. Van de 250 zetels in het parlement worden 51 door Renamo bezet. Het marxisme van Frelimo heeft allang plaatsgemaakt voor geloof in de markteconomie. De huidige regering richt zich op grootschalige buitenlandse investeringen in de grondstoffensector en de economie groeit hard.

Maar slechts een klein deel van de Mozambikanen profiteert daarvan. De hernieuwde opstand van Renamo zou uit die onvrede kunnen stammen. De angst voor een nieuwe burgeroorlog is groot, ook al hebben zowel Renamo als Frelimo gisteren beloofd dit te zullen vermijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden