Mozambique, getroffen door rampspoed

Bevolking: 17 miljoen Taal: Portugees President: Joaquim Chissano (Frelimo)

Geschiedenis: Na de onafhankelijkheid van Portugal in 1975 erft de socialistische bevrijdingsbeweging Frelimo een land zonder kennis en kapitaal. Door de collectivisatie van de landbouw en nationalisatie van privé-bedrijven verergert de situatie echter nog meer, en is het land in 1983 vrijwel bankroet.

Burgeroorlog: De rechtse verzetsbeweging Renamo speelt in op de ontevredenheid, en wordt gesteund door het blanke Rhodesische bewind en Zuid-Afrika. De zeventien jaar durende burgeroorlog is een van de wreedste in Afrika. Het land raakt bezaaid met landmijnen. Zo'n 600000 Mozambikanen komen om het leven, twee miljoen mensen vluchten uit hun dorpen.

Vrede: Eind jaren tachtig krijgt Renamo het steeds moeilijker, door het wegvallen van steun uit Zimbabwe en Zuid-Afrika. Bovendien besluit de Frelimo-regering in 1990 marxisme in te ruilen voor de vrije markt. Vredesoverleg in Rome leidt tot een akkoord in 1992. Twee jaar later zijn er verkiezingen.

Economie: De ideologische ommezwaai van president Chissano heeft Mozambique tot een succesverhaal gemaakt. De economische groei ligt al vier jaar rond de tien procent, de inflatie is van 70 procent in 1995 gedaald naar 3 procent nu. Goede regenval heeft de afgelopen vier jaar bovendien geleid tot overvloedige oogsten.

Armoede: Ondanks de politieke stabiliteit en groeiende economie is Mozambique echter nog een van de armste landen ter wereld. In de meeste dorpen is geen schoon drinkwater en geen elektriciteit, het wegenstelsel is beroerd, de helft van de Mozambikanen heeft geen toegang tot gezondheidszorg en het inkomen per hoofd van de bevolking ligt slechts rond de 300 gulden per jaar. Het land is dan ook nog zeer afhankelijk van buitenlandse hulp, dat de helft van het nationale budget verzorgt. Volgens critici heerst op het platteland armoede door de strenge eisen die het Internationaal Monetair Fonds stelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden