MovieZone Award

ROTTERDAM - 'And the winner is...' Dit jaar heeft het Rotterdams Filmfestival voor het eerst een jongerenjury aangesteld om de nieuwe MovieZone Prijs uit te reiken aan een film die jongeren tussen de 15 en 25 in de filmhuizen kan krijgen. Gisteren maakte de vijfkoppige jury 'na heftige discussies' bekend dat de winnende film 'Buffalo '66' is geworden van regisseur Vincent Gallo.

Tevens wordt 'Buffalo '66' samen met de films 'Festen' en 'Windhorse' door de jongerenjury voorgedragen om volgend seizoen te worden opgenomen in het filmprogramma van MovieZone. De jury wilde niet dat de film 'De appel' onvermeld zou blijven, dus bedacht zij snel de nieuwe categorie: 'eervolle vermelding'.

De organisatie MovieZone probeert jongeren tussen de 15 en 25 filmbewust maken. Ze wil dat deze groep de weg naar het filmhuis vindt, zodat de jongeren niet alleen grote Hollywood-producties zien, maar ook in aanraking komen met kwaliteitsfilms. In zestien filmtheaters over het hele land organiseert MovieZone iedere vrijdagmiddag een voorstelling voor haar doelgroep. Ook hoopt de 'filmclub voor jongeren' vanaf volgend jaar een belangrijk onderdeel te zijn van het nieuwe schoolvak culturele en kunstzinnige vorming.

De jongerenjury had de keus uit zestien films die geselecteerd waren door de organisatie van het festival. Samen met de Volkskrant en MovieZone organiseerde zij een wedstrijd voor jongeren met als prijs een plek in de jury. De filmfanaten moesten een recensie inleveren en een motivatiebrief schrijven waarom ze in de jury wilden zitten.

Een hele week gratis films kijken, zeven nachten in een jeugdherberg en een aantal leuke feesten en dineetjes aflopen, was voor de vijf niet echt een opgave. Bij het jureren was het belangrijkste criterium of de film hen aansprak. “Ik denk dat wij iets anders naar een film kijken dan de gemiddelde jongere”, zegt jurylid Sander Uitdehaag. Deze filmfan gaat twee keer per week naar de bioscoop en houdt vooral van klassieke films als Novecento. “Wij kijken meer naar details zoals het gebruik van de camera, orginaliteit en het acteerwerk. Maar we hebben bewust geen trage films gekozen, omdat de meeste jongeren daar niet van houden. Dat zijn geen MovieZone films.”

Over de Amerikaanse film 'Buffalo '66' was de jury het snel eens. “Deze film klopt aan alle kanten: hij heeft een sterk verhaal, er zitten goede, orginele grappen in en het verhaal had een opvallende invalshoek. Ook vonden we hem technisch vernieuwend.”

De winnende 'Buffalo '66' krijgt 5 000 gulden die besteed moet worden aan publiciteit gericht op de jeugd. De film vertelt het verhaal van ex-gevangene Billy, die vijf jaar onschuldig heeft gezeten. Hij wil wraak, maar ontmoet een verliefde vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden