Movies That Matter

Movies that Matter: Homo zijn in tijden van IS

Ze vluchtten uit Syrië vanwege de oorlog, maar ook in Turkije zijn ze niet echt veilig: jonge, homoseksuele mannen. Ze doen mee aan de verkiezing van Mr. Gay Syria, maar die moet in het geheim worden voorbereid.

Ze dragen hakken, een kleurige doek met zilveren belletjes of alleen een strakke onderbroek. De vijf Syrische mannen op een podium van een klein zaaltje ergens in Istanbul strijden om een tiara. Wie die op zijn hoofd gezet krijgt, mag zichzelf Mr. Gay Syria noemen. Allemaal hebben ze een eigen verhaal. Filmmaakster Ayse Toprak brengt dat van de twintiger Hussein indringend beeld.

Onder andere in het bruisende Istanbul waar Hussein als kapper werkt. En waar hij de praatgroep voor Syrische homo's bezoekt. Daar hoort hij voor het eerst over de verkiezing van Mr. Gay Syria die Mahmoud, een Syrische vluchteling die in Berlijn woont, organiseert. De winnaar mag deelnemen aan de wereldwijde competitie voor Mr. Gay World op Malta.

Als Hussein besluit zich aan te melden wil de jury graag weten of zijn motivatie gedreven is door wanhoop of moed. "De wanhoop heeft mij moed gegeven", antwoordt hij.

De wanhoop niet te kunnen zijn wie je bent. Niet in het Syrische stadje waar hij opgroeide in een conservatieve familie die homoseksualiteit als ziekte beschouwt. Alles probeerde hij, maar hij 'genas' niet.

Ook in Turkije ligt Islamitische Staat op de loer

Maar ook in Istanbul waar hij met zijn familie naar toe is gevlucht vanwege de oorlog, ontdekt hij dat het leven voor homo's niet eenvoudig is. Als de Turkse politie met rookbommen en rubberkogels de Gayparade uit elkaar drijft, houden Hussein en zijn vrienden zich schuil in een kantoortje.

Moed vergt het dus zeker om aan de verkiezing van Mr. Gay Syria mee te doen. Aan de wedstrijd wordt zo min mogelijk ruchtbaarheid gegeven, want ook in Turkije ligt Islamitische Staat op de loer. In alle stilte bereiden Hussein en de vier andere deelnemers zich op de competitie voor.

Ze gaan op dansles, kopen attributen in de bazaar, en repeteren in kleine appartementen voor hun vrienden. Bloednerveus zijn ze tijdens de verkiezing waar ze in een klein bomvol zaaltje worden toegejuicht. Een staande ovatie is er voor de winnaar. Toch luidt de finale geen 'happy end' in. De deelnemers krijgen nog heel wat teleurstellingen te verwerken.

Net als Mahmoud Hassino, die jaren gewerkt heeft om de verkiezing mogelijk te maken. En daarbij ook veel kritiek over zich heen heeft gekregen. Want waarom je inzetten voor een relatief kleine groep terwijl in je moederland een allesverwoestende oorlog woedt? Het antwoord geeft hij zelf.

De wereld maakt volgens Hassino alleen kennis met Syrische homo's via de gruwelijke video's die IS toont van hun executies. Mahmoud wil de wereld meegeven dat er een Syrische homogemeenschap bestaat, die sterk genoeg is om een afgevaardigde naar de Mr. Gay World-competitie te sturen.

Waar Mahmoud naar eigen zeggen faalt, schiet Topraks documentaire te hulp. Want Mr. Gay Syria biedt bovenal een prachtig portret van een kleine hechte, veerkrachtige gemeenschap. Die samen feest viert als een van hen een langverwachte uitnodiging voor Europa krijgt, en troost biedt als het allemaal weer eens flink tegenzit.

Een groep vrienden die met elkaar huilt, rookt, maar gelukkig ook veel lacht. Die elkaar moed inpraat als de wanhoop toeslaat. Waardoor Hussein de conclusie durft te trekken dat alles wat hem is overkomen beter is dan 'mijzelf op te sluiten'.

Het Movies that Matter-festival duurt van 23 tot 31 maart en vindt plaats in Den Haag.

Speciale Trouw-middag  op Movies that Matter 

Op zaterdag 24 maart gaat Trouw-redacteur Frank Straver in gesprek met regisseur Filip Antoni Malinowski over diens klimaatfilm Guardians of the Earth. Hierna is Aus Dem Nichts van Fatiah Akin te zien, met aansluitend een een vraaggesprek met strafrechtadvocaat Bart Stapert onder leiding van filmcriticus Remke de Lange. Deze twee films zijn exclusief voor Trouw-abonnee's te bezoeken. Zie voor meer informatie: Trouw.nl/exclusief. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden