Moussaka uit de Balkan

Nog steeds wordt moussaka direct geassocieerd met Griekenland, maar in feite kom je het in vele variaties tegen in het hele oostelijke Middellandse Zee-gebied. Er bestaan Turkse, Armeense, Libanese en Slavische recepten voor het gerecht, die soms maar vage gelijkenis vertonen met de Griekse versie. Niet alleen aubergines, ook van courgettes, aardappels, bloemkool en artisjokken worden moussaka's gemaakt. In Turkije laat men de bovenste bechamellaag achterwege, in de Balkanlanden gebruikt men graag een soort custard van zure room. De bloemkool kan helemaal of deels vervangen worden door broccoli.

Benodigdheden voor vier personen:

1 grote bloemkool

2 rode uien, fijngesnipperd

400 g lamsgehakt

1 teen knoflook

3 eetlepels rode wijn

1 eetlepel tomatenpuree

6 eetlepels bloem

4 eetlepels vers wit broodkruim

3 eetlepels fijngeknipte peterselie

3 grote eieren

ca. 1.5 dl olijfolie

1/4 l zure room

snuf zout

snuf suiker

versgemalen peper

Kook de bloemkoolroosjes 2 à 3 minuten in ruim water met zout en laat ze goed uitlekken. Verhit 3 eetlepels olie in een braadpan en fruit de uien ca. 3 minuten. Bak het gehakt en de uitgeperste knoflook al roerend mee. Roer peper, wijn, tomatenpuree, suiker en peterselie door het gehakt en laat het een minuut of 10 sudderen. Klop 1 ei los met 1 eetlepel water. Wentel de bloemkoolroosjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en bak ze in een laagje hete olie in gedeelten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en leg ze dan in een ingevette hoge ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng het gehakt op smaak met zout en schep het op de bloemkool. Klop 2 eieren los met de rest van de zure room, voeg daaraan toe 1 theelepel gezeefde bloem en wat zout en peper. Giet het roommengsel over het gehakt en bak de moussaka in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin. Strooi er halverwege de baktijd het broodkruim over. Serveer er groene salade en geroosterd brood bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden