Motorrijden of pijproken: verboden voor vrouwen

Eduard Padberg

De islamitische padvinders marcheren aan het hoofd van de processie de haven van Gaza-Stad binnen. Het is het hoogtepunt van de zomerkampen van de Islamitische Djihad. Ruim tweeduizend kinderen – jongens en meisjes netjes gescheiden – zwaaien met vlaggen, roepen Allah aan en zweren wraak op Israël.

Net als Hamas heeft de Islamitische Djihad de afgelopen jaren een alternatief opgezet voor de zomerkampen van de VN. Een begeleider met een stok in de hand om de kinderen in gareel te houden, reageert verontwaardigd bij het noemen van de seculiere concurrent. „Er zijn daar vrouwen zonder hoofddoek. En meisjes die met jongens spelen. Dat is verboden, haram!”

De islamisering van de Gazastrook is sinds de machtsovername door Hamas in 2007, een jaar nadat de beweging de verkiezingen in de Palestijnse gebieden won, in een stroomversnelling geraakt. „De machtsovername door Hamas heeft de deur geopend voor de andere islamitische groepen”, meent Fatah-lid Ibrahim Nihal, wiens broer door Hamas in de knie werd geschoten. „Hamas denkt dat ze namens God praten, ze verbiedt steeds meer.”

Nihal schrijft dat toe aan de druk door gewelddadige islamitische splintergroeperingen, voor wie de leer van Hamas niet streng genoeg is. Tot twee keer toe zijn deze zomer VN-kampen door radicale jongeren belaagd. De tenten werden in brand gestoken, het personeel met knuppels bewerkt.

Hoewel Hamas in principe tegen gemengde zomerkampen is, legt Hamas-woordvoerder Ihab Ghoessain uit, keurt het de gewelddadige acties af. „Dit zijn jongeren met verkeerde gedachten.”

De Palestijns islamitisch-nationalistische benadering van Hamas is volgens die radicale salafistische groeperingen niet genoeg. „Hamas zit in het midden”, gaat Ghoessain verder. „We dwingen niemand ergens toe. Dat is het verschil; deze mensen willen anderen dwingen. Net als Al-Kaida.” Volgens hem gaat het om niet meer dan een paar honderd man, en is er amper sprake van organisatie.

Dat ze een bedreiging kunnen vormen voor Hamas, bleek vorig jaar toen een van de groepen een islamitisch emiraat in de Gazastrook uitriep. Hamas greep in; er vielen 26 doden bij de belegering van de moskee in de zuidelijke stad Rafah.

Ghoessain ontkent dat Hamas druk voelt vanuit de groeperingen om Gaza verder te islamiseren. De maatregelen die Hamas invoert, zijn volgens hem ’op basis van de islamitische cultuur’, en ’noodzakelijk om de mensen te cultiveren’.

Zo mogen vrouwen sinds enkele maanden geen motor meer rijden en is het verboden voor mannelijke kappers om vrouwen te knippen. Ook zijn de bevoegdheden van de ’moraliteitspolitie’ uitgebreid en moeten koppels in het bezit zijn van een huwelijkscertificaat. De jongste maatregel is het kuisen van lingeriewinkels, voorafgegaan door het verbod voor vrouwen om in het openbaar waterpijp te roken.

Aboe Ahmed, eigenaar van een strandtent in Rafah, ziet het verbod als een bevestiging van een ongeschreven regel. „Het is al langer zo dat mijn tent als onzedelijk te boek zou staan als ik een vrouw een waterpijp zou geven. De klanten zouden wegblijven.” Volgens Aboe Ahmed wordt de islamisering ingegeven door een algemene sfeer onder de bevolking. „Omdat wij onderdrukt worden, gaan we elkaar onderdrukken. Zo simpel is het.”

Hij wijst teleurgesteld op de badgasten en haalt herinneringen op aan het Israëlische Tel Aviv. „Er is geen bloot meer te zien; zelfs op het strand hebben alle vrouwen een hoofddoek.” Niet alleen zijn de vrouwelijke badgasten van top tot teen gehuld in zwarte gewaden, ook de mannen wagen zich niet op het strand met ontbloot bovenlijf. „Het is niet dat Hamas ze dat voorschrijft”, zegt Aboe Ahmed. „Dit is veel groter dan Hamas. Tenzij er iets verandert aan de politieke situatie in Gaza, is de ontwikkeling niet te stoppen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden