Motorcrossers vormen welhaast plaag voor natuurbeheerders

Lekker crossen op zandwegen en paden in bossen. Natuurparken hebben regelmatig last van avontuurlijke motorrijders. Door toedoen van twee crossers raakte afgelopen weekeinde zelfs een boswachter op de Sallandse Heuvelrug gewond. De man sprak ze aan omdat het verboden is te crossen in het gebied. Daarop reden de twee motorrijders weg, waarbij ze de boswachter raakten en met een beenbreuk achterlieten.

Arend Spijker, toezichthouder van de Sallandse Heuvelrug, vertelt dat er regelmatig overlast is: "In het seizoen vinden we elk weekeinde wel sporen. Een motorcrosser is ook zo weer weg. Het gebied is zo groot, je kunt als boswachter niet heel snel op de plek komen waar zij op dat moment zijn."

Woordvoerster Joke Bijl van Staatsbosbeheer beaamt dat er regelmatig motorcrossers in natuurgebieden worden gesignaleerd. Er zijn alleen geen concrete cijfers bekend. "Het is heel lastig om ze op te pakken. Wel organiseren we af en toe samen met de politie grootschalige acties."

De schade is volgens haar niet goed in geld uit te drukken. Want hoe bereken je de kosten van een geknakte orchidee of een kapotgereden pad? Daarnaast zorgen de motorcrossers ook voor overlast voor recreanten. "Als natuurbeheerder zijn we alert. Maar motorcrossbonden moeten ervoor zorgen dat er genoeg legale crossruimte is. Helaas zal de aantrekkingskracht om in de natuur te crossen waarschijnlijk altijd blijven."

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) heeft zich in een persbericht gedistantieerd van het gedrag van de crossers. Mochten ze, als ze gevonden worden, lid van de vereniging blijken, dan worden ze geroyeerd. Technisch directeur sport bij de KNMV Johan Becker is het eens met Bijl dat de vereniging voor meer ruimte moet zorgen. "We zijn hierover constant in gesprek met overheden en provincies. Er zijn veel crosscircuits verdwenen. We zoeken naar alternatieven, zoals het organiseren van ritten op landbouwgronden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden