'Motor' geeft allochtone ondernemer hulp in wirwar van regelgeving

UTRECHT - Het aantal allochtone ondernemers stijgt met tien procent per jaar. Eén op de elf nieuwe zelfstandigen is inmiddels van niet-Nederlandse afkomst. De dienstverlening door kamers van koophandel, ondernemersverenigingen en scholingscentra aan deze nieuwkomers is echter nog nauwelijks ontwikkeld. Als het aan de initiatiefnemers van 'Motor' ligt, kom daar snel verandering in.

Ondernemen is 'in', speciaal onder etnische minderheden. Bedrijven en bedrijfjes van allochtonen schieten als paddestoelen de grond uit, ook doordat de reguliere arbeidsmarkt laaggeschoolde en anderszins afwijkende werknemers nauwelijks kansen biedt. Het aantal allochtone ondernemers steeg de afgelopen tien jaar van een kleine drie procent tot bijna negen procent van het totaal. Dat dat lang niet allemaal bakkers, slagers of groentewinkeliers meer zijn, bleek gisteren tijdens de presentatie van het project Motor in Utrecht. De brochure over het project is gemaakt door een Turks vormgeversbureau, een van de sprekers was een Marokkaanse televisieproducent en ook de catering, muziek en het theater-intermezzo waren in handen van allochtone zelfstandigen. “Migranten ondernemerschap laat zien hoeveel talent, creativiteit en initiatief er bij de migrantengroepen in Nederland aanwezig is”, wilde I. Akel, directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB), maar zeggen.

Uit onderzoek blijkt dat allochtone ondernemers vaak zonder veel informatie met hun bedrijf starten, en vervolgens hard tegen de ingewikkelde Nederlandse regelgeving aanlopen. Zijn die voor autochtonen vaak al een hinderpaal, allochtonen hebben er relatief nog meer moeite mee. Daarin spelen culturele factoren mee, zoals andere opvattingen over ondernemerschap in de herkomstlanden. Dat blijkt één van de redenen waarom allochtonen relatief vaak kiezen voor branches met de minst ingewikkelde regelgeving: het winkelbedrijf, handel en horeca.

In Nederland zijn tal van instanties betrokken bij de begeleiding van (startende) ondernemers. Zoveel, aldus directeur E. Kruiderink van het Instituut voor midden- en kleinbedrijf (IMK), dat ook veel autochtone starters er confuus van raken.

Met een subsidie van 2,6 miljoen gulden van Economisch Zaken willen onder meer het IMK, de Contactraad handelsonderwijs en het NCB de instanties en allochtone ondernemers dichter bij elkaar brengen. In Rotterdam, Amsterdam en Twente is onderzoek gedaan naar de missing links. In Amsterdam wordt de komende tweeënhalf jaar bij voorbeeld meer helderheid gebracht in de wirwar van begeleidende instanties. Die moeten gaan samenwerken om tot een adequaat aanbod te komen. De scholing voor het vestigingsdiploma, die nu twee jaar duurt, moet meer praktijkgericht en korter worden. In Rotterdam zal veel aandacht worden besteed aan communicatie over mogelijkheden voor ondernemers via de allochtone media die daar behoorlijk ontwikkeld zijn. “In Twente is de integratie van startende en reeds gestarte ondernemers in het autochtone netwerk een hot item”, zegt de Twentse regio-coördinator Tony Merkelbach. Twente telt naar schatting rond 800 bedrijven van allochtonen. “In besturen, zoals die van de kamers van koophandel, spelen ondernemers elkaar vaak de bal toe. In die besturen zit meestal geen enkele allochtoon.” Tijdens 'pilotprojecten' wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de gekozen aanpak. Met die kennis moeten na afloop van het project alle instanties in Nederland die met allochtone ondernemers te maken hebben, aan de slag kunnen. “Het is met nadruk een landelijk project”, zegt NCB-directeur Akel.

Het NCB is zelf een aardig voorbeeld van de omschakeling van het welzijnsdenken naar het eigen initiatief, die onder migranten te zien valt. Het NCB was twee jaar terug een welzijnsinstelling voor migranten. Na een conflictueus fusieproces met andere migranteninstellingen scheurde het NCB zich los uit het gesubsidieerde circuit, om op contract voor gemeenten en bedrijven te gaan werken. 'Motor' is daarvan een resultaat. Gemeenten en bedrijven die met de handen in het haar zitten met hun 'allochtonenbeleid', kunnen nu kiezen uit het NCB, het (gesubsidieerde) 'Instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum' en een groeiend aantal allochtone adviesbureaus.

Staatssecretaris Van Dok (economische zaken) wees bij de presentatie op nieuwe proefprojecten van de ministeries van sociale zaken en binnenlandse zaken, die vanaf 1 juni ondernemerschap onder uitkeringsgerechtigden (waaronder relatief veel allochtonen) moeten gaan stimuleren. Daarvoor zal het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen beter toepasbaar worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden