Motlanthe interim-president Zuid-Afrika

kaapstad – Kgalema Motlanthe (59) is gisteren beëdigd als tijdelijk president van Zuid-Afrika. De leden van het Zuid-Afrikaanse parlement kozen de prominente ANC-veteraan gisteren met 269 van de 360 uitgebrachte stemmen.

Motlanthe is de opvolger van president Thabo Mbeki, die afgelopen weekeinde door het bestuur van het regerende Afrikaans Nationaal Congres tot aftreden werd gedwongen. De oud-vakbondsleider en vrijheidsstrijder is interim-president tot april volgend jaar, als er presidentsverkiezingen worden gehouden.

Nadat de uitslag bekend was gemaakt, stak Motlanthe twee duimen omhoog naar de publieke tribune. Daar zat ANC-leider Jacob Zuma, die volgend jaar hoopt tot president te worden gekozen. Dat kon nu nog niet, omdat Zuma geen zetel heeft in het parlement.

Motlanthe staat bekend als bruggenbouwer. Hij moet ervoor zorgen dat de rust terugkeert in het ANC, dat uiteen dreigt te vallen. Mbeki’s afwezigheid bij de beëdiging van Motlanthe illustreerde dat nog eens.

Ook zal de nieuwe president de economische malaise het hoofd moeten bieden. Vorige maand steeg de inflatie naar 13,7 procent, het hoogste niveau sinds de val van het apartheidsregime. Veel Zuid-Afrikanen hebben geen werk en leven in armoede.

In een toespraak zei Motlanthe meer energie te willen steken in het creëren van banen en het bestrijden van armoede. Verder wil hij geen grote koerswijzigingen doorvoeren. „In een turbulente wereldeconomie blijven we trouw aan het beleid dat Zuid-Afrika stabiel heeft gehouden en dat aanhoudende groei heeft opgeleverd.” Om die woorden kracht bij te zetten, herbenoemde hij een aantal sleutelministers uit de regering van Mbeki, onder wie de zeer gerespecteerde minister van financiën Trevor Manuel.

De omstreden Zuid-Afrikaanse minister van volksgezondheid, Manto Tshabalala-Msimang, is die portefeuille kwijt. Zij mag zich niet meer bemoeien met de aids-problematiek in haar land. De minister wordt er al lang van beschuldigd de aidsbestrijding in Zuid-Afrika in de weg te zitten. Zij zag weinig in moderne virusremmers en geloofde vooral in de heilzame werking van citroenen, knoflook, olijfolie en bieten. Zuid-Afrika heeft het hoogste aantal hiv-geïnfecteerden ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden