Motivaction onderzoekt zorgvuldig

In Trouw van 20 september reageert mevrouw Goudsmit op het Trouw-artikel van 8 september waarin aandacht werd besteed aan het Motivaction-onderzoek naar ’buitenstaanders’. „Motivaction heeft al eerder geprobeerd het begrip ’buitenstaanders’ te introduceren voor burgers die niet aangesloten zijn bij een kerk of een levensbeschouwelijke vereniging. Dit bureau typeert deze mensen ook wel als ’ontevreden cynici’ en meent dat zij behoefte hebben aan ’zingeving’,” schrijft mevrouw Goudsmit.

Als onderzoeksbureau volgen wij maatschappelijke trends op de voet, en brengen deze in al hun complexiteit voor het voetlicht. Dit leidt soms tot openbare debatten, er is immers een grote diversiteit aan meningen en bevolkingsgroepen. Zorgvuldigheid achten wij van groot belang. De lezersreactie schetst een verkeerde voorstelling van zaken. Ten eerste is de groep buitenstaanders niet gebaseerd op zingeving of levensbeschouwing, maar op 2 van de 8 mentaliteitsmilieus die wij onderscheiden (moderne burgerij en gemaksgeoriënteerden) in ons onderzoek naar waarden in het dagelijkse leven.

Ten tweede blijkt uit ons onderzoek niet, zoals de auteur stelt, dat de groep buitenstaanders ’geen’ zingeving heeft, wel dat de zingeving van deze groep voornamelijk gericht is op de nabije ander, en minder op een grotere buitenwereld. Ten derde pleiten wij niet, zoals de auteur stelt, voor ’indoctrinatie’ met een levensbeschouwing, noch voor ’heropvoeding’, wel voor aandacht voor omgangsvormen en zelfbeheersing ter voorkoming van probleemgedrag. Respect en omgangsvormen komen in bevolkingsonderzoeken keer op keer naar voren als urgente aandachtsgebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden